Meer Nieuws8 dec '11 11:48Aangepast op 8 dec '11 13:44

Balkenende: nood breekt wet

Auteur: BNR Webredactie

Tijdens de kredietcrisis heeft de ministerraad pas achteraf instemming verleend aan het besteden van tientallen miljarden euro's belastinggeld omdat er sprake was van acute noodsituaties.

Dit geld was nodig om banken te redden. "Nood breekt wet. Het was een dramatische toestand, dan moet je handelen. Je kunt niet anders", zei oud-premier Jan Peter Balkenende donderdag bij de parlementaire enquêtecommissie.

Snel en alert
Eerder op de dag zei Balkenende dat er in Europa snel en alert crisismaatregelen zijn genomen na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. "Toen de nood aan de man kwam, gebeurde vanaf eind september 2008 in een paar weken tijd heel erg veel."

In Nederland werd er in die periode maatregelen genomen voor verhoging van het depositogarantiestelsel en kwam met garanties voor het interbancaire geldverkeer en kapitaalinjecties voor financiële instellingen.

Op de hoogte
Balkenende zei dat hij "vooraf op de hoogte" was van alle stappen die Wouter Bos tijdens de kredietcrisis in 2008/2009 nam. Balkenende zei dat hij Bos zeer heeft gewaardeerd over de onderlinge contacten in die tijd. "Het was pionieren op dat moment. Het was van belang dat er tussen de hoofdpersonen vertrouwen bestond en dat was er."

Aankoop Fortis en ABN Amro
Verder vindt Balkenende dat het bedrag dat betaald is voor de aankoop van Fortis en ABN Amro aanvaardbaar is. Het kabinet weigerde 17 miljard euro betalen voor de aankoop van Fortis Bank Nederland en ABN Amro, terwijl de Belgen dat op het laatst wel vroegen. Uiteindelijk werd er een bedrag van 16,8 miljard betaald. Dat is volgens Balkenende "alleszins verdedigbaar en aanvaardbaar".

Hij vertelde dit bij de parlementaire enquêtecommissie. Balkenende voerde in de nacht van 2 op 3 oktober 2008 de laatste onderhandelingen met zijn Belgische ambtgenoot Yves Leterme.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen