Meer Nieuws4 jun '12 22:06Aangepast op 4 jun '12 23:02

‘Notariskosten bij executieveiling te hoog’

Auteur: Fleur de Bruijn

Mensen die hun huis gedwongen moeten verkopen, kunnen te maken krijgen met onredelijk hoge notariskosten. Daardoor blijven ze zitten met een hogere restschuld.

Dat blijkt volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) uit eigen onderzoek. Volgens de organisatie worden de totale veilingkosten bij elke woning afzonderlijk in rekening gebracht.

De Vereniging Eigen Huis zegt dat mensen gedupeerd worden door 'torenhoge notaris- en veilingrekeningen' als zij hun huis gedwongen moet verkopen. Een woning brengt op een executieveiling mede hierdoor tot wel 40 procent minder op dan bij een normale verkoop. Het resultaat is een hogere restschuld voor de verkoper.

Asociaal en onethisch
In het televisieprogramma Nieuwsuur noemde Hans André de la Porte van VEH het gedrag van notarissen 'niet-ethisch en onverantwoord', omdat het leidt tot grote schulden bij de inmiddels ex-eigenaar.

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), dat garant staat voor woningaankopen via de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), uitte ook kritiek op de executieveilingen. Directeur Karel Schiffer sprak van een 'achterhaald, a-sociaal systeem', omdat de opbrengsten van de woningen te laag zijn en het te grote schade geeft voor het waarborgfonds en voor consumenten.

Niet zelf notaris kiezen
Kan een koper bij een normale huizentransactie zelf zijn notaris kiezen, bij een executieveiling is dit onmogelijk, aldus de VEH. Volgens de vereniging heeft de veilingnotaris geen concurrentie en de koper moet de notaris betalen die het dossier van de geveilde woning behandelt.

VEH wil dat er een toezichthouder komt op redelijke tarieven voor notarissen en bijkomende kosten van executieveilingen. Daarnaast moet wettelijk worden geregeld dat executieveilingen alleen als uiterste middel worden gebruikt.

Nieuwsuur meldt vanavond ook dat CDA, D66, PvdA en GroenLinks het systeem rond de executieveiling willen aanpakken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen