Meer Nieuws29 mrt '12 07:50Aangepast op 29 mrt '12 11:13

Wilders is aan zet

Auteur: Bart Tuinman

Het is erop of eronder vandaag. Geert Wilders heeft er een nachtje over geslapen en zal de onderhandelaars vandaag vertellen of hij door wil met de onderhandelingen.

"Het lukt als er ook niet financiële onderwerpen tegenover staan, een aantal bezuinigingen die wij graag willen. Als dat er tegenover staat gaat het lukken. Hebben we dat gevoel niet, dan gaat het niet lukken", vertelde Wilders op 5 maart bij het begin van de onderhandelingen.

Het hangt allemaal van Wilders af vandaag. "Hij wilde er eigenlijk al eerder de brui aan geven, maar heeft er nog een nachtje over geslapen en zal vandaag zijn besluit aan zijn medeonderhandelaars bekend maken", vertelt BNR's politiek verslaggever Hans Verbeek.

Geen garanties
"Als er na deze hobbel van gisteren wordt doorgepraat is dat geen garantie tot succes", vertelt Verbeek. Duidelijk is hoe Wilders de onderhandelingen in is gegaan. Met veel eisen, maar niet bereid tot hervormingen die het CDA en de VVD willen doorvoeren, volgens Verbeek.

"Zolang de Kamer geen motie van wantrouwen aanneemt mag het kabinet doorgaan en blijven zitten", vertelt hoogleraar Staatsrecht Paul Bovend'eert op BNR. Dat kan dan met steun bij fracties voor bepaalde bezuinigingen.

Zonder verkiezingen
Ook zonder verkiezingen zou Rutte een nieuw kabinet kunnen vormen. Voor het laatst gebeurde dat in de jaren '60. "We hebben het eigenlijk maar drie keer gehad en het is nooit heel erg succesvol geweest", vertelt Bovend'eert.

Moeilijke SMS
De SMS van de RVD waarin stond dat de overleggen in een moeilijke fase zijn beland zijn opvallend. "Normaal krijg je van de RVD alleen sms'jes met tijdstippen en desnoods plekken. En gisteren was de opvallende mededeling dat de onderhandelingen door een moeilijke fase gaan", zegt Verbeek. "Eerder zaten dit soort onderhandelingen ook in een moeilijke fase, maar werd zo'n sms nooit gestuurd".

Oppositie-steun
Samsom denkt er niet aan om het kabinet te steunen als de gedoogcoalitie uiteen spat. D66, ChristenUnie en Groenlinks sluiten steun aan de coalitie niet uit. D66-leider Pechtold verwijst naar 2006 en 2010, toen de Kamer zelf bezuinigingen aandroeg. En Arie Slob van de CU en Sap van GL klinken "verdacht gelijkluidend".

Slob zegt: "Ik kan me een situatie voorstellen dat we tegen CDA en VVD zeggen: ook al zijn jullie een minderheidskabinet, kom nu zo snel als mogelijk met een  aanpak van de crisis."

Volgens Sap kan de bal prima bij de Kamer komen te liggen. "Dan kan de Kamer ervoor zorgen dat er toch een verantwoorde begroting 2013 komt te liggen en dan kunnen we vervolgens na verkiezingen een nieuw kabinet vormen dat wél de juiste dingen voor Nederland gaat doen."

Het enige wat over vandaag bekend is, is het begintijdstip van 10.00. Of iedereen op komt dagen en hoe lang de overleggen gaan duren, dat is de vraag.

Social Media
Thijs Sprangers, social mediastrateeg van KREM The Social Company, zocht voor BNR uit wat de reacties op de sociale media zijn. "Wat opvalt is dat het vooral lobbyisten, politici en media zijn die op elkaar reageren. Er zijn weinig burgers in betrokken. Maar zoiets als het Catshuis is voor veel mensen ontastbaar. Pas als het kabinet valt, zullen mensen daar op gaan reageren."

"Als er wat gezegd wordt dan gaat het vooral over het euroreferendum. Wilders is met 2900 online uitingen de meest besproken persoon en Frits Wester is de meest genoemde twitteraar."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen