Meer Nieuws17 jan '12 18:41

Op leeftijd, maar nog niet verjaard

Auteur: Thijs Baas

Vrijdag wordt de Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber negentig jaar. Hij woont al jaren ongestoord in Beieren, maar daar zou binnenkort wel eens verandering in kunnen komen.

De oud-SS'er was in de Tweede Wereldoorlog lid van een doodseskader. Hij werd na de oorlog veroordeeld voor 22 moorden die hij pleegde op Joden in Westerbork.

Doodstraf
Faber werd in eerste instantie ter dood veroordeeld. Later werd dat omgezet in levenslang. Hij ontsnapte uit de gevangenis in Breda en ontkwam naar Duitsland.

Jarenlang klopte Nederland vergeefs bij de Duitsers aan voor uitlevering van Faber. De huidige Duitse minister van Justitie,  Leutheusser-Schnarrenberger, wil schoon schip maken. Sterker nog: zij moest eraan te pas komen om Nederland een nieuw uitleveringsverzoek te laten indienen.

Afgewezen
Dat verzoek is afgewezen, maar bood ook een nieuwe juridische basis om Faber alsnog op te sluiten, tot opluchting van Leutheusser-Schnarrenberger.

Het wachten is nu op een besluit van de rechter. Minister Opstelten van Binnenlandse Zaken liet al weten de zaak met interesse te zullen volgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen