Meer Nieuws17 sep '12 12:19

Computer heeft regeerakkoord al vastgesteld

Auteur: Arjan Meesterburrie

Henk Kamp kan op vakantie. Een computer heeft de uitkomst van de formatie al uitgerekend. Er komt een gezond economisch, maar ook een sociaal en ecologisch akkoord.

"Er komt een gezond financieel-economisch beleid uit, omdat de VVD juist de financiele aspecten gaat winnen en binnen gaat halen, terwijl de PvdA vooral de sociale en duurzaamheidsaspecten binnenhaalt", zo stelt de Groningse hoogleraar Frans Stokman op BNR. Hij is één van de opstellers van het computermodel.

Hypotheekrente-aftrek
Uit de berekeningen blijkt bijvoorbeeld dat de hypotheekrente-aftrek overeind blijft zoals de VVD wil, maar dat het huurbeleid naar de PvdA gaat. Verder wordt de arbeidsmarkt ook veel flexibeler, zegt Stokman tegen BNR's Paul van Liempt.

"Met deze coalitie krijgen we een gezond economisch, maar ook sociaal en ecologisch akkoord, waarmee we de komende jaren ook vooruit komen", voegt de socioloog eraan toe.

Eerdere voorspellingen
Onderzoeksbureau Decide dat is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen voorspelt al voor de vierde keer de uitkomst van de formatie. Gezien de eerdere ervaringen heeft Stokman er alle vertrouwen in dat het uiteindelijke akkoord erg gaat lijken op wat het computermodel nu heeft berekend:

"Bij de vorige verkiezingen zaten we er maar op één of twee onderwerpen naast, maar voor de rest kunnen we het heel precies voorspellen [...] Wij voorspellen echt de uitkomsten van de onderhandelingen, dat is dus echt iets anders dan de opinie-peilingen die de populariteit van partijen voorspellen."

Vertrouwen opbouwen
Toch beaamt Stokman dat de computer niet echt het werk van een informateur kan overnemen: "De partijen moeten wel zelf onderhandelen, ze moeten toch elkaars nieren proeven, elkaars tanden laten zien en in die onderhandelingen vertrouwen opbouwen.

Rutte en Samsom kennen elkaar niet echt heel erg goed, dus ze moeten wel het vertrouwen kunnen opbouwen, zodat er een stabiele regering komt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen