Meer Nieuws3 apr '12 08:13Aangepast op 3 apr '12 08:52

'Leers moet luisteren'

Auteur: Fleur de Bruijn

Het Kabinet ligt in de clinch met 40 burgemeesters. De kern van de kwestie: wie heeft de bevoegdheid om uitgeproduceerde asielzoekers en illegalen op te pakken en uit te zetten?

Burgemeester Els Boot van de gemeente Giessenlanden moet vandaag op het matje komen bij Gerd Leers, minister van Immigratie, integratie en Asiel. Boot heeft de politie verboden een asielzoeker uit haar gemeente uit te zetten. Leers is not amused, want de vreemdelingenpolitie valt onder zijn gezag.

Boot rept echter dat met de uitzetting van deze 45-jarige Afghaanse vluchteling de openbare orde in het geding is. En dat valt onder haar verantwoordelijkheid.

Bijval voor Boot
Op BNR kregen Boot en haar opstandige collega’s vandaag bijval van Jan Willem van de Pol, vicevoorzitter van de Nederlandse politiebond. “ze hebben allebei formeel gelijk, maar als de burgemeester aangeeft dat de samenleving een probleem krijgt, moet de minister dat niet in de wind slaan.”

Gotspe
Van de Pol noemde het een gotspe dat bestuurders op deze manier ruziemaken: “straks is er een clash en heeft de politie een loyaliteitsprobleem.” De vicevoorzitter staat aan de kant van brugemeester Boot. Maar hij hoopt met name dat er vandaag, naar aanleiding van het gesprek duidelijkheid komt.

“Ik mag hopen dat het gezonde verstand van de burgemeester het wint. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat deze harde wetgeving (uitzetting red.) inderdaad invloed heeft op de openbare orde.”

Oorlogsmisdaden
De 45-jarige Afghaanse vluchteling Rafiq Naibzay wordt als enige uit zijn gezin na veertien jaar uitgezet. Zijn vrouw en kinderen hebben wel een verblijfsvergunning. Naibzay heeft een zogenaamde F1-status, hij zou oorlogsmisdaden op zijn geweten hebben.

Volgens burgemeester Boot is dit nooit onderzocht. De vrouw van Naibzay en zijn kinderen kunnen volgens psychiaters niet zonder hem leven. De kans bestaat dat mevrouw Naibzay zichzelf iets aandoet en dit zal tot opstanden leiden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen