
De Europese Unie had liever gezien dat de hele polder zou worden ontpolderd om zo natuur te scheppen die verloren gaat door de uitdieping van de Westerschelde.
Brief
Dat blijkt uit een brief van verantwoordelijk Europees Commissaris Janez Potocnik van Milieu aan Bleker, die vrijdagavond werd verstuurd. De commissaris is echter bereid het nieuwe, door Den Haag voorgestelde pakket maatregelen als gelijkwaardig te beschouwen.
Garanties
De Europese Commissie eist van Den Haag echter wel verdere garanties dat de maatregelen in één keer worden uitgevoerd en dat er onmiddellijk wordt begonnen. Brussel verwacht uiterlijk midden mei een uitgewerkt plan met details en een tijdsschema.
Natuurgebied
In 2005 was Nederland met Vlaanderen overeengekomen de hele Hedwigepolder tot natuurgebied te maken, maar de regering-Rutte kwam daarop terug. De Europese Commissie benadrukte keer op keer dat Den Haag verplicht is voldoende nieuwe natuur te scheppen, en dat eigenlijk al lang had moeten doen.
Onafhankelijke commissie
Potocnik hamert in zijn brief op het belang van een onafhankelijke commissie die toeziet op de uitvoering van de genomen maatregelen en de gevolgen bekijkt. Een dergelijke commissie kan ook concluderen dat meer stappen nodig zijn.
Volgens de commissaris zou de commissie ook kunnen bijdragen aan een breder draagvlak voor de "noodzakelijke" maatregelen.
Herstel van de natuur
Naar verluidt is het Brussel een doorn in het oog dat de Nederlandse regering elke toekomstige ontpoldering in Zeeland uitsluit.
Als de EU over een tijd tot de conclusie komt dat de uitgevoerde plannen toch niet leiden tot voldoende herstel van de natuur, kan het best zijn dat er toch nog een (deel van een) polder onder water moet.