Meer Nieuws16 jan '12 22:51Aangepast op 17 jan '12 09:16

Aantal vermisten Costa Concordia verdubbeld

Auteur: Harmen Simon Teunis

Er worden veel meer mensen vermist van de cruiseboot Costa Concordia dan eerder gedacht. Volgens italiaanse autoriteiten worden er nog 28 mensen vermist. Eerder werd uitgegaan van 15.

Het zoeken naar de slachtoffers wordt bemoeilijkt omdat het schip niet stabiel ligt. Dinsdag werd gemeld dat een zevende stoffelijk overschot is gevonden in het schip. Maar dit werd later op de ochtend door reddingswerkers tegengesproken "Het dodental is zes", zei Filippo Marini, een woordvoerder van de Italiaanse kustwacht, in een reactie op een bericht in de Italiaanse krant La Stampa.

Ook een woordvoerder van de brandweer ontkende dat opnieuw een stoffelijk overschot is gevonden. La Stampa had eerder dinsdag gemeld dat een zevende lichaam in het wrak van het cruiseschip was gevonden, maar dat het nog niet was geborgen.

Italiaanse chaos
BNR-correspondent in Italië Maarten Veeger noemt het opmerkelijk dat er na drie dagen nog niet vastgesteld is hoeveel mensen er worden vermist. "De chaos is die er is ontstaan is een beetje Italiaans zou je bijna willen zeggen. De kustwacht vertelde maandag dat het 29 mensen zoekt, waaronder zeker 10 Duiters. Maar zeker weten we dat ook niet. Daarnaast missen ze nog een aantal Amerikanen, Fransen en Italianen. Het was ook al verwarrend aan het begin. Toen waren er al mensen vermist die uiteindelijk toch al weer gevonden waren."

Overlevenden op de boot?
Volgens Veeger is de kans klein dat er nog overlevenden gevonden worden op de boot. Dat zou alleen nog kunnen als zij zich in een luchtbel binnen het schip bevinden, zegt hij. "Als dat niet zo is, is het eigenlijk onmogelijk. Ongeveer de helft van de boot ligt onder water en daar wordt nog gezocht maar ook niet de hele tijd want de weersomstandigheden waren niet goed. Ook 's nachts is wordt er niet gezocht vanwege de veiligheid van de reddingsploegen."

Noodsituatie volgen ministerie van Milieu
Maandag dreigde het schip nog verder weg te zakken. Maar vooralsnog dat gevaar geweken, zegt Veeger. "Tot donderdag en vrijdag is het weer acceptabel dus zou het schip rustig moeten kunnen liggen. Het is een risico want het ligt op ongeveer 35 meter diepte. Want het zou nog weg kunnen glijden naar een plateau van 70 meter diepte. Dan is dat zoeken kansloos geworden en neemt het risico toe dat de olie uit het schip gaat lekken. Een noodsituatie is het eigenlijk al volgens het ministerie van Milieu in Italië."

De eigenaar van het schip zegt dat de kapitein schuldig is, omdat hij afweek van de voorgeschreven koers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen