Meer Nieuws19 jun '12 22:14Aangepast op 20 jun '12 06:44

Assange klopt aan bij ambassade Ecuador

Auteur: Melvin Captein

Op zoek naar politiek asiel is Julian Assange, oprichter van de onthullingssite WikiLeaks, de ambassade van Ecuador in Londen binnengevlucht. Hij hoopt zo diverse sancties te ontlopen.

Dat heeft Ecuadoraanse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten.

Straf ontlopen
"De regering van Ecuador onderzoekt het verzoek. Bij de beslissing houdt Ecuador rekening met internationaal recht en de mensenrechten'', zei het ministerie in een verklaring. Via Twitter liet WikiLeaks weten dat Assange nu onder de bescherming valt van de Ecuadoraanse ambassade.

De Australische WikiLeaks voorman wil voorkomen dat Groot-Brittannië hem uitlevert aan Zweden. Assange vreest dat hij dan uiteindelijk in handen van de Verenigde Staten komt. Daar dreigt een zware straf, omdat hij vanaf begin 2010 honderdduizenden vertrouwelijke diplomatieke documenten onthulde.

Verkrachting
Vorige maand besliste het hoogste gerechtshof in Groot-Brittannië dat Assange mag worden uitgeleverd. Zweden wil hem berechten wegens verkrachting en aanranding. Daar werd hij eind 2010 van beschuldigd. Ecuador bood hem volgens de Britse zender BBC toen al asiel aan.

Gerelateerde artikelen