Meer Nieuws30 mei '12 10:26Aangepast op 30 mei '12 11:51

Assange wordt uitgeleverd

Auteur: Marjan van den Berg

Julian Assange, oprichter van onthullingswebsite WikiLeaks, mag worden uitgeleverd aan Zweden. Het Britse hooggerechtshof wees woensdag het bezwaar van Assange daartegen van de hand.

"Hij heeft verloren want de Supreme Court, de allerhoogste Engelse rechtbank, heeft beslist dat het Europees arrestatiebevel correct was uitgevaardigd", zegt Lia van Bekhoven, BNR-correspondent in Londen.

Het was voor de WikiLeaks-voorman de laatste mogelijkheid om zijn uitlevering in Groot-Brittannië aan te vechten. Assange kan nog wel naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg stappen.

Aanranding en verkrachting
Assange stapte naar het Britse hooggerechtshof om uitwijzing naar Zweden te voorkomen
. Zweden zit al twee jaar te wachten op Assange, omdat hij halverwege 2010 werd beschuldigd van aanranding en verkrachting. Assange zelf ontkent de verkrachting, maar geeft wel toe dat hij seks met de vrouwen heeft gehad, maar met instemming van beide kanten.

Assange vreest dat hij op den duur in handen komt van de Verenigde Staten. Door de onthulling van geheime Amerikaanse overheidsdocumenten via WikiLeaks heeft Assange veel machtige vijanden gemaakt. Van Bekhoven: "Assange zegt dat zijn angst is dat hem hetzelfde boven het hoofd hangt als een van de degenen die de informatie lekte. Hij is bang dat als hij daarvoor schuldig zou worden bevonden, hij zijn leven lang in de Amerikaanse gevangenissen moet slijten."

Zeven rechters
Volgens Assange mocht hij niet worden uitgeleverd, omdat het arrestatiebevel is uitgegeven door een aanklager en niet door een rechter of rechtbank. Het hooggerechtshof liet zeven rechters naar de zaak kijken om te bepalen of een aanklager een uitleveringsbevel mag tekenen.

"Volgens de Europese regels moet zo’n arrestatiebevel worden door een competente juridische autoriteit. Het Zweeds arrestatiebevel kwam van de aanklager en volgens Assange is dat geen rechter noch een competente juridische autoriteit. Daarom zou dat arrestatiebevel volgens hem niet geldig zijn. De Supreme Court was het daar niet mee eens. Volgens de regels heeft Zweden gelijk en kun je worden uitgeleverd", aldus Van Bekhoven.

Gerelateerde artikelen