Meer Nieuws23 apr '12 09:59Aangepast op 24 apr '12 13:21

Breivik: ik ben slachtoffer van rascisme

Auteur: Harmen Simon Teunis

Als Anders Behring Breivik een bebaarde jihadist was geweest, was hij niet psychiatrisch onderzocht.

Dit zei Breivik maandag in de rechtbank in Oslo op de zesde dag van het proces tegen hem. De hele dag komen citaten van Breivik uit de gesloten rechtbank in Oslo. Om de Noor geen podium te bieden worden er geen beeld- of geluidsfragmenten opgenomen.

Breivik liet op 22 juli een bom ontploffen in de regeringswijk van Oslo. Daardoor kwamen acht mensen om. Hierna ging hij naar het eiland Utøya, waar jongeren van de Noorse Arbeiderspartij een kamp hielden. Hij schoot er 69 mensen dood. Dat deed hij naar eigen zeggen omdat zij de Noorse maatschappij wilden ontwrichten via multiculturalisme.

De Noor wil dat de politieke motieven achter zijn aanslagen serieus worden genomen. Er zijn twee psychiatrische onderzoeken over Breivik geweest. In een eerste onderzoek bestempelden psychiaters de Noor als psychotisch en paranoïde schizofreen. Deskundigen meenden in een tweede onderzoek, dat daarop volgde, dat Breivik bij zijn verstand was toen hij de twee aanslagen pleegde.

Spaarde rechtse jongeren
Eerder deze maandag zei Anders Behring Breivik dat hij probeerde rechtse jongeren te sparen, toen hij schietend over het eiland Utøya trok. “Sommige mensen zien er linkser uit dan anderen''. Hij legde uit dat hij marxistische jongeren uitkoos om neer te schieten, terwijl hij een jongeman die er conservatief uitzag, spaarde.

Het staat deze man, de 22-jarige Adrian Pracon, voor de geest dat Breivik aarzelde."Ik herinner me dat hij zijn geweer lange tijd op mij richtte voor hij het naar beneden deed, zich omdraaide en wegliep.'' Breivik kwam Pracon later tijdens de schietpartij opnieuw tegen. Toen hield de man, die actief was voor de jongerenafdeling van Noorse Arbeiderspartij zich dood, terwijl Breivik de zoon van een Poolse immigrant in diens schouder schoot.

Breivik vertelde dat hij het leven van een 10-jarige jongen had gespaard. “Ik kon niet begrijpen wat zo'n kleine jongen deed op een politiek indoctrinatiekamp.'' De vader van deze jongen was een politiefunctionaris die in zijn vrije tijd op Utøya was als bewaker. Volgens de aanklacht was dat Breiviks eerste slachtoffer.

'Journalisten verdienen het meer'
Anders Behring Breivik werd naar eigen zeggen bevangen door twijfel tijdens de moordpartij: "veel mensen in Noorwegen hadden het meer verdiend om te worden geëxecuteerd dan deze jongeren."

Toen Breivik een mobieltje vond op het eiland, begon hij te twijfelen. Hij belde de politie om zichzelf aan te geven.

Hij had op dat moment ongeveer 40 mensen vermoord. Toen een van de aanklagers vroeg waarom hij doorging met moorden, zei de Noor dat hij dat niet meer wist.

Excuses
Breivik heeft maandag ook zijn excuses aangeboden aan de niet-politieke mensen die vorig jaar omkwamen bij de bomaanslag in Oslo. Het was niet zijn bedoeling om voorbijgangers die geen politieke connecties hadden te verwonden of vermoorden. Verontschuldigingen voor de 69 mensen die hij doodschoot op het eiland Utøya zaten er niet in.

Breivik herhaalde maandag dat de jongeren die het kamp bezochten "legitieme doelwitten'' waren, aangezien het "politieke activisten'' betrof die in zijn ogen bijdroegen aan de ontwrichting van de Noorse maatschappij. Hij zei eerder over de slachtoffers dat zij verraders waren die immigratie en multiculturalisme steunden.

"Dit is een kleine barbaarse daad om een grotere barbaarse daad te voorkomen'', benadrukte hij.

Gerelateerde artikelen