Meer Nieuws29 mrt '12 08:16Aangepast op 29 mrt '12 11:16

Bouterse mogelijk niet vervolgd

Auteur: Bart Tuinman

Desi Bouterse wordt mogelijk niet vervolgd in het decembermoordenproces omdat een meerderheid van het parlement in Suriname in lijkt te stemmen met de amnestiewet.

Die amnestiewet kan ervoor zorgen dat president Desi Bouterse en de andere verdachten in het proces rond de Decembermoorden niet worden vervolgd. Na beraad binnen de partij heeft coalitiepartner Pertjajah Luhur van Paul Somohardjo besloten in te stemmen met de amnestiewet. Zo meldt de Surinaamse website Waterkant.

Parlement
Pertjajah Luhur heeft zes zetels in het 51 zetels tellende parlement. De Mega Combinatie van oud-legerleider Bouterse is goed voor 23 zetels. Waarschijnlijk schaart ook een andere coalitiepartner, de A-Combinatie van de voormalige rebellenleider Ronny Brunswijk, zich achter de amnestiewet.

Het parlement houdt vrijdag een besloten vergadering over de omstreden amnestiewet. Of die dag ook de openbare behandeling plaatsvindt, is nog niet zeker.

Problemen
Somohardjo heeft zelf in het verleden grote conflicten met Bouterse gehad. Hij zei dat hij zich toch in de amnestiewet kan vinden omdat hij meent dat Suriname gebaat is bij verzoening. "Als er één man is die moet zeggen dat hij niets moet hebben van Bouterse, dan ben ik dat. Ik heb 9 maanden vastgezeten na de coup van 1980", zei Somohardjo. "Ondanks dat zeg ik: we moeten vergeven."

Coup
De coup van Desi Bouterse in 1980 was een keerpunt in Somohardjo's leven. Hij belandde korte tijd in de gevangenis wegens zijn aandeel in een "tegencoup". In 1982 week hij uit naar Nederland.

In 1993 keerde hij terug naar Suriname, waar hij Pertjajah Luhur oprichtte. Tot verbazing van velen ging hij na de parlementsverkiezingen van mei 2010 in zee met Bouterse en Brunswijk voor de vorming van een coalitie.

Een getuige in het decembermoordenproces heeft gezegd dat de president van Suriname Desi Bouterse zelf twee mensen heeft doodgeschoten. Hij vertelde dit eerder op de dag dat er eigenlijk over de amnestiewet gestemd zou worden. Toen werd de stemming uitgesteld. 

Gerelateerde artikelen