Meer Nieuws26 jan '12 07:24Aangepast op 26 jan '12 08:36

Tandarts schandalig veel duurder [Update]

Auteur: Fleur de Bruijn

Zo'n vijftien procent van de tandartsen heeft sinds 1 januari veel hogere tarieven. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Sommige tandartsen zijn twee keer zo duur als hun collega's.

Zo'n 15 procent van de tandartsen heeft de tarieven zo sterk verhoogd, dat ze soms twee keer zo duur zijn als collega's.

Op radio 1 betoogden drie Kamerleden van de PvdA, GroenLinks en de PVV dat zorgverzekeraars een zwarte lijst van dure tandartsen moeten publiceren. Daardoor kunnen patiënten precies zien welke tandartsen duurder zijn dan anderen.

Geen maximumtarieven meer
Vanaf 1 januari gelden geen maximumtarieven meer voor behandelingen in de mondzorg. Dat betekent dat elke tandarts, orthodontist en mondhygiënist zelf mag bepalen wat hij of zij voor zijn behandelingen vraagt. Tot nu toe waren de tarieven voor alle tandartsen in Nederland hetzelfde.

Minister Schippers geeft het experiment met de vrije tarieven voorlopig de tijd. Wel liet ze al eerder weten forse prijsstijgingen niet te accepteren. Als tandartsen misbruik maken van hun vrijheid zal ze de proef stopzetten. Van de drie Kamermeerderheid voorlopig gewoon doorgaan met het experiment met de vrije prijzen voor tandartsen. De PvdA en GroenLinks zouden er het liefst direct mee stoppen.

Hogere kwaliteit
De gedachte achter het experiment is dat marktwerking in de tandartsenzorg leidt tot meer concurrentie en daardoor lagere prijzen en hogere kwaliteit. De proef loopt in principe drie jaar.

De meeste tandartsen wijken bij het bepalen van hun eigen tarieven niet veel af van hun concurrenten. Maar er is ook een groep die flink duurder is geworden. Daar moeten patiënten voor worden gewaarschuwd, vindt een groot deel van de Kamer.

Prijsverschillen
De NOS bekeek van 250 tandartsen de tarieven van een aantal standaardbehandelingen. Bij de duurste tandarts moet 2,5 keer zoveel worden betaald als bij de goedkoopste. Bij zo'n 15 procent viel op dat de prijzen stevig zijn verhoogd.

. Ze laat alle prijsstijgingen nauwkeurig bijhouden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen