Meer Nieuws6 feb '12 16:41

Friezen zetten alles op alles voor Elfstedentocht

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het is vegen geblazen in Friesland. Want het ijs is op grote delen van het Elfstedenparcours nog lang niet klaar voor de Tocht der Tochten. In Balk is BNR-verslaggever Martijn de Rijk in het bijzijn van vrijwilligers die het ijs prepareren.

De Rijk benadrukt nog maar eens dat er nog geen antwoord gegeven kan worden op de vraag of de tocht er nou komt of niet. "Het gaat om drie dingen. Het moet vriezen, het moet vriezen en het moet nog heel erg hard vriezen. En dan komt het wel goed met de Friezen en de Elfstedentocht."

Sneeuwvrij maken
De Friezen doen er ondertussen alles aan om het ijs een handje te helpen. Zo lijkt het alsof Balk is uitgelopen om het ijs sneeuwvrij te maken. "Dat is best belangrijk, want die sneeuw werkt dus als een soort isolerend dekentje. Dat leidt tot kwetsbare plekken", zegt De Rijk.

"Ik begreep dat de veegploeg aan de slag is gegaan. Ze moeten nog twee tot driehonderd meter. En dan kan eventueel de machine het weer overnemen. Want dat blijft het probleem."

Het is natuurlijk heel logisch dat je niet zomaar met een zware machine het ijs op kunt, want als het ijs te dun is kun je er zo doorheen zakken. En dat is precies een van die dingen die zaterdag gebeurde. IJsmeester Gezienus van Iren zakte afgelopen zaterdag door het ijs. Maar hij was er als de kippen weer bij en zat 's middags alweer op het ijs, mét machine. Hij laat zich niet wegjagen door een wak, zegt Gezienus.

Pessimistisch
Toch was Van Iren vanochtend nog even pessimistisch. Want er ging wéér een machine door het ijs. "Die hebben we er weer uitgehaald. Dan heb je wel even de smoor in en wordt je ook wat pessimistisch. Dan weet je even niet of het wel goed komt. Toen hebben een oproep gedaan bij Omrop Fryslân en je ziet hoeveel mensen daar op af zijn gekomen."

En al die mensen die helpen, zorgen ervoor dat de meest nuchtere Friese schaatsliefhebber het toch wat zonniger inziet. Want onder de sneeuw ligt een mooie ijslaag. "Er komt mooi zwart ijs onder vandaan. Als het nu gaat vriezen zoals ze verwachten, dan verwacht ik morgen ook dat we twee tot drie centimeter extra ijs hebben. Dan nog een nacht tot we er elf hebben. En dan worden we wel optimistisch natuurlijk."

Gerelateerde artikelen