Meer Nieuws6 feb '12 14:10Aangepast op 6 feb '12 14:37

Sneeuw op ijs is spelbreker [update]

Auteur: Pieter van den Akker

Het moet nog een tijdje stevig doorvriezen wil er een Elfstedentocht komen, maar je kan de natuur alvast een handje helpen. Dat denken ze in Friesland waar met man en macht wordt gewerkt om de route sneeuwvrij te maken.

Honderden vrijwilligers gaan maandag en dinsdag op pad om de sneeuw van het ijs te halen. Enkele rayonhoofden hebben daartoe maandag een oproep gedaan. Ook 200 leerlingen van de Maritieme Academie in Harlingen gaan helpen, meldde directeur Arjen Mintjes van de opleiding maandag.

Sneeuw is spelbreker
Sneeuw is op dit moment de belangrijkste spelbreker voor de aangroei van ijs. Op grote delen van de route is het ijs nog niet dik genoeg en ligt er een pak sneeuw op. Maandag zakte bij Balk in het zuiden van de provincie Friesland nog een veegmachine door het ijs. Om onveilige situaties te voorkomen, schakelen de IJswegencentrale en rayonhoofden over op handmatig vegen.

Hell of a job
"Dat is een hell of a job'', zegt directeur Mintjes van de Maritieme Academie. Zijn leerlingen moeten een traject van 9 kilometer in de buurt van Harlingen sneeuwvrij maken, over een breedte van 5 meter. "Daar zijn ze de rest van de week wel zoet mee. Maar ja, ze kunnen toch niet varen'', zei Mintjes.

Volgens secretaris Harm Jan Urbach van De Friesche IJsbond, vereniging van IJswegencentrales in Friesland, moet er nog een kwart tot een derde van de route helemaal sneeuwvrij worden gemaakt. "Vanaf Sneek naar het zuiden'', aldus Urbach.

IJsmachines
De ijsmachines gaan pas het ijs op als er minimaal 8 centimeter dik ijs ligt. "En dan moet je niet denken aan de machines in het Thialf-stadion, maar aan uit de hand gelopen motormaaiers met borstels of soms zelfs oude auto's met een schuif'', legde Urbach uit.

It giet oan
De Elfstedenkoorts begint ook door te dringen tot de gokkers. Op het onlinewedkantoor Unibet.com hebben al ongeveer 1000 mensen hun geld ingezet. In tegenstelling tot een paar dagen geleden denkt nu het grootste deel van hen dat de tocht der tochten tussen nu en april dit jaar verreden gaat worden: 63 procent.

De gemiddelde inzet van de onlinegokkers op deze weddenschap ligt rond de 10 euro. Op dit moment krijgen de 'it giet oan'-gokkers als ze gelijk hebben voor elke euro die ze inleggen 1,40. De 'hij gaat niet door'-gokkers krijgen voor elke euro inleg 2,70 euro als de tocht niet verreden wordt.

Gerelateerde artikelen