Meer Nieuws17 jul '12 12:05Aangepast op 17 jul '12 14:27

Beieren wil rijkdom niet delen met andere Duitsers | Update

Auteur: Arjan Meesterburrie

De rijke Duitse deelstaat Beieren wil niet meer opdraaien voor de tekorten in andere deelstaten en stapt daarom naar het constitutionele hof.

Dat heeft de christendemocratische regering van CSU-premier Horst Seehofer dinsdagochtend laten weten. De klacht bij het constitutionele hof richt zich tegen het beginsel dat aan het einde van het begrotingsjaar wordt gekeken welke van de 16 deelstaten geld over hebben om de deelstaten bij te staan die tekort komen.

'Länderfinanzausgleich'
Door die manier van begroten vloeit geld van rijke naar arme deelstaten, omdat de wet bepaalt dat de levensomstandigheden overal zo veel mogelijk hetzelfde moeten zijn. Dit principe heet 'Länderfinanzausgleich' en kost Beieren veel geld. Afgelopen jaar werd 7,3 miljard euro herverdeeld en daarvan kwam bijna de helft uit Beieren.

Beieren was zelf zo arm als een kerkrat
Beieren klaagt nu wel, maar heeft zelf jarenlang geprofiteerd van de 'Ausgleich', zegt een hoogleraar publiek recht op de Duitse televisie. Het geld heeft de deelstaat volgens hem geholpen zich te ontwikkelen van een achtergebleven agrarisch gebied tot een rijk en hypermodern industriegebied, waar zich bedrijven als Siemens, Audi en verzekeringsmaatschappij Allianz hebben gevestigd. Om zijn woorden kracht bij te zetten voegde hij eraan toe dat Beieren na de Tweede Wereldoorlog zo arm was als een kerkrat.

Berlijn ontvangt meeste steun
Vooral Berlijn krijgt veel steun via de 'Ausgleich', in 2011 ruim 3 miljard euro. De spreiding van middelen wordt berekend naar de draagkracht van de inwoners van de deelstaten en er wordt nu onderhandeld over nieuwe spelregels. Maar de deelstaten die geld ontvangen, hebben geen haast om de regels te veranderen. De Beierse regering beschouwt de onderhandelingen als mislukt en stapt naar de rechters die in Karlsruhe over de grondwet waken.

Gerelateerde artikelen