Meer Nieuws3 mei '12 18:16

VS remmen winst op beurs

Auteur: Bart Tuinman

De beurzen in Europa laten een gemengd beeld zien aan het eind van de dag. Tegenvallende berichten over de Amerikaanse economie maakten opnieuw een einde aan het voorzichtige optimisme dat eerder de overhand had.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,1 procent (0,43 punten) lager op 306,44 punten. De MidKap won 0,3 procent (1,44 punten) tot 512,06 punten. Parijs en Frankfurt leverden 0,1 en 0,2 procent in. De FTSE-index in Londen eindigde 0,2 procent in de plus.

VS
Net als woensdag gingen de meeste winsten in de middaghandel verloren na tegenvallende berichten uit de Verenigde Staten. Ditmaal bleek dat de groei van de Amerikaanse dienstensector in april sterker is teruggevallen dan verwacht. Eerder op de dag zorgden een meevallend aantal uitkeringsaanvragen in de VS en een redelijk succesvolle obligatieveiling van Spanje nog voor wat optimisme onder beleggers.

ECB
De beurshandel werd niet geholpen door de Europese Centrale Bank (ECB). Die liet zoals verwacht het belangrijkste rentetarief in de eurozone onveranderd. ECB-president Mario Draghi hintte in zijn toelichting ook niet op aankomende nieuwe stimuleringsmaatregelen van de centrale bank.

AEX
In de AEX boekte PostNL de grootste winst, met een plus van 3 procent. DSM won 0,3 procent. Het speciaalchemiebedrijf versterkt zijn biomedische activiteiten met de overname van het Amerikaanse Kensey Nash.

Brunel
Brunel steeg in de MidKap 2,4 procent. De detacheerder zag zijn omzet en bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal met dubbele cijfers groeien en bevestigde zijn voorspelling van een omzetgroei van minstens 10 procent in heel 2012.

Brussel
In Brussel kelderde het aandeel Delhaize ruim 10 procent. Het Belgische supermarktconcern leed in het eerste kwartaal een verlies van 10 miljoen euro door kosten voor een reorganisatie van de Amerikaanse activiteiten.

BMW
BMW won in Frankfurt 0,9 procent. De Duitse automaker beleefde in de eerste 3 manden van 2012 met nieuwe verkoop-, omzet- en winstrecords het beste eerste kwartaal uit zijn geschiedenis. Lufthansa zag zijn verlies in hetzelfde kwartaal daarentegen verder oplopen. De luchtvaartmaatschappij kondigde maatregelen aan, maar verloor toch 1 procent van haar beurswaarde.

Euro
De euro was donderdagmiddag met 1,3150 dollar ongeveer evenveel waard als aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde ruim 2 procent tot 103,05 dollar per vat en Brentolie zakte 1,4 procent tot 116,60 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen