Meer Nieuws24 jun '11 11:34

Vlucht Kaddafi zit eraan te komen

Auteur: Pieter van den Akker

De Libische leider Muammar Kaddafi overweegt ernstig om Tripoli te ontvluchten naar een veiliger locatie. Dat zeggen Amerikaanse functionarissen. Ze menen dat deze informatie aantoont dat de positie van Kaddafi verder wankelt, aldus de Amerikaanse krant Wall Street Journal vrijdag.

Hoofdstad Tripoli is voortdurend het doelwit van bombardementen door vliegtuigen van NAVO-landen en aanvallen van de rebellen. Recent is het huis van een vriend van Kaddafi platgegooid, waarbij een kleindochter van deze vriend stierf. Eerder kwam al een zoon van Kaddafi om bij een luchtaanval.
Kaddafi zou meerdere toevluchtsoorden hebben buiten Tripoli. De vlucht vindt volgens de Amerikaanse functionarissen nog niet binnenkort plaats. De leider zou ook niet het land willen verlaten, zoals de rebellen hebben geëist.
Ondergronds netwerk
Een lid van de Nationale Overgangsraad (NTC) van de rebellen in Benghazi zei vrijdag tegen de BBC dat zijn organisatie in contact staat met een ondergronds netwerk in Tripoli. Er wordt in het geheim via Skype en satelliettelefoon overlegd ter voorbereiding op de val van het bewind. Ook wil de NTC de oppositie in de hoofdstad inpassen in haar strategie zodat een opmars van het rebellenleger naar Tripoli zou worden ondersteund door een opstand in de stad.
Ook wil de NTC voorkomen dat na de val van het regime mensen in Tripoli gaan plunderen; ook wil ze afrekeningen voorkomen.

Gerelateerde artikelen