Meer Nieuws4 mrt '12 09:01

Gevolgen nieuwe bijstandswet zorgelijk [Update]

Auteur: Fleur de Bruijn

De verandering van de Wet werk en bijstand heeft grote gevolgen. 60.000 mensen, één op de vijf mensen met een uitkering, zullen een deel van hun inkomen verliezen.

Dit schrijft het Financieele Dagblad. Het onderzoek is uitgevoerd door de NOS die een rondgang deed bij de grote gemeenten.

Wethouders van deze steden maken zich zorgen en gaan in gesprek met staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze hopen hulpbehoevende gezinnen financieel te kunnen blijven ondersteunen.

Automatiseringsproblemen
De aanpassing gaat in op 1 juli en werd eerder tegengehouden door automatiseringsproblemen. De nieuwe wet scherpt het recht op bijstand aan. Zo moeten jongeren eerst vier weken op zoek naar werk of opleiding, voordat ze een uitkering kunnen aanvragen.

Ook komt er een gezinsuitkering (in plaats van individuele uitkeringen), waarbij inkomsten van inwonende kinderen worden meegeteld.

Uitkeringen gestegen
Eind februari werd bekend dat eind 2011 316.000 mensen een bijstandsuitkering ontvingen. Dat zijn er 9000 meer dan een jaar eerder. Sinds begin 2009 is het aantal mensen met een bijstandsuitkering voortdurend gestegen. Maar vorig jaar was de toename wel kleiner dan in de twee voorgaande jaren. Zo kwamen er in 2010 nog 26.000 bijstandsgerechtigden bij.

Het aantal jongeren tot 27 jaar met een bijstandsuitkering daalde vorig jaar met duizend, terwijl er in deze leeftijdsgroep een jaar eerder nog 7000 bijkwamen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen