Meer Nieuws8 aug '12 16:14Aangepast op 8 aug '12 16:44

Scheurtjes in Belgische kernreactor

Auteur: Mijke Hurkx

In het Belgische Doel, net over de grens, is een kernreactor stilgelegd nadat scheurtjes in het reactorvat werden ontdekt. Mogelijk zijn er problemen bij 20 andere reactoren in Europa en in de Verenigde Staten. Ook in Nederland.

De kernreactor is stilgelegd voor nader onderzoek. "Het reactorvat is een fundamenteel onderdeel van de kerncentrale, dus het is maar goed ook dat het wordt onderzocht", zegt Kristof Calvo, Kamerlid in het federale parlement voor de partij Groen. 

20 reactoren
Er zijn mogelijk 20 reactoren met gelijksoortige problemen, zegt Calvo. De reactorvaten zijn gesmeden door een Nederlands bedrijf en zijn bij de kerncentrales in gebruik, ook in Borssele. "Onderzoek moet uitwijzen of van deze problemen bij de andere reactoren ook sprake is."

Recent onderzocht
Nog niet lang geleden zijn in Europa de kerncentrales onderheven aan een stresstests, naar aanleiding van de kernramp in Fukushima. Uit het rapport bleek toen geen dreiging. Calvo: "De partij Groen stond toen sceptisch tegenover de colclusies in het rapport. We vreesden dat het onderzoek niet voldoende onafhankelijk was gebeurd." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen