Meer Nieuws24 dec '12 18:23Aangepast op 30 dec '12 20:14

Pompen of verzuipen in de natte dagen rond Kerst

Auteur: Thijs Baas

Het is het oudste stoomgemaal ter wereld dat nog werkt. En hoe! Het Woudagemaal in het Friese Lemmer staat uren achtereen te stomen en te dampen dat het een lieve lust heeft.

Foto: Harmen van der Veen
Foto: Harmen van der Veen

Maar niet voor de grap. Zonder dit stokoude gemaal zou de Provincie Friesland onderstromen met het overtollige regenwater van de laatste weken. Het stoomgemaal stamt uit 1920 maar doet het nog prima, zegt hoofdmachinist Ido Schelte Boonsta van het Woudagemaal tegen verslaggever Harmen van der Veen.

Smeeroliedampen
De smeeroliedampen zijn niet van de lucht als de vier enorme ketels staan te loeien. Het gemaal draait desnoods dagen achter elkaar als dat nodig is om Friesland niet onder te laten lopen. "Vier dagen in de week ben ik projectleider binnen het waterschap en één dag in de week besteed ik aan onderhoud voor het gemaal", zegt Boonstra.

Van 1 oktober tot 1 april moeten Boonstra en zijn manschappen paraat staan. En dat heeft zo zijn nadelen, zeker dezer dagen. "Dat we nu moeten draaien dwarsboomt wel voor de meesten de plannen om de kerstdagen met de familie door te brengen. Ik wil geen medelijden opwekken, maar het is toch even anders dan we gepland hadden. Een dubbel gevoel."

Gerelateerde artikelen