Meer Nieuws6 okt '11 12:59

Steve Jobs, leider met kort lontje

Auteur: Edme Koorstra

Steve Jobs was Mr. Apple. Hij bemoeide zich tot in detail met de ontwikkeling van nieuwe producten, met de werknemers en wist Apple twee keer naar de wereldtop te leiden. Hij deed dat op zijn eigen manier, met harde hand.

Steve Jobs stond bij zijn werknemers bekend als een lastige man, met een vervelende hang naar perfectionisme. Hij zat bovenop elke stap in de ontwikkeling van Apple-producten en hield niet van compromissen.

Ideeën die hem niet bevielen verwees hij zonder pardon naar de prullenbak. Ook als een project al in een vergevorderd stadium was, bleef hij bijzonder kritisch.

Goede ervaringen
Michael Dhuey heeft met twee grote projecten met Jobs samengewerkt: de Macintosh II in 1987 en de oorspronkelijke iPod in 2001. Dhuey was een van de twee engineers die de hardware daarvoor ontwikkelden. Hij herinnert zich goed welke invloed Job's aanpak had op de werknemers. "Ik heb goede ervaringen met Steve, maar ik ken genoeg mensen die dat niet hadden."

"Steve was erg duidelijk over wat hij leuk vond en wat niet," zegt Dhuey. "Hij filterde zijn input niet. Als hij zich verveelde in een vergadering kon hij erg bot zijn. Dit hoef ik niet te zien, zou hij zeggen, 'let's move on'. En dat deden we dan. Hij kon treuzelaars niet uitstaan."

Lift
Beroemd is de lift-angst van Apple-werknemers. Nadat Jobs weer eens de stekker uit een project had getrokken, waren ze bang om met hem in één ruimte te zijn. "Hij had de gewoonte om ze dan te vragen waar ze mee bezig waren," zegt Dhuey. "En dan kon je maar beter een heel goed antwoord paraat hebben. Jobs onthield of je een goed verhaal had, maar ook als dat niet zo was. Sommigen vreesden daarna voor hun baan."

"Op den duur begonnen we dat soort ontmoetingen voor te bereiden. We zorgden dat we een paar goede vragen paraat hadden, voor het geval we Jobs tegenkwamen. Een goede vraag hield hem aan de praat, zo bleef je zelf buiten schot."

Extra hard
Een minder bekend feit is dat Jobs slecht hoorde. Bij de ontwikkeling van de iPod hielden de makers daar rekening mee, door de prototypes die ze aan Jobs voorlegden te voorzien van extra volume. "We zorgden ervoor dat de iPods die Steve in handen kreeg hard genoeg konden, zodat hij het goed kon horen. We moesten balanceren tussen een Franse wet over maximale decibels en zijn behoefte aan volume."

Opvolger
Op 24 augustus 2011 legde Steve Jobs zijn functie bij Apple neer, en wees Tim Cook aan als zijn opvolger. Die heeft net als Jobs een neiging tot perfectionisme, maar is wat makkelijker in de omgang. Het vertrouwen in zijn leiderschap is groot. Hij wist toezeggingen van Aziatische producenten af te dwingen en leidde het bedrijf al drie keer toen Jobs wegens zijn ziekte afwezig was.

Gerelateerde artikelen