Meer Nieuws24 jan '12 09:51Aangepast op 24 jan '12 10:25

Rederij onder vuur

Auteur: Edme Koorstra

Dat de kapitein van de Costa Concordia fouten heeft gemaakt lijkt zeker. Maar het Openbaar Ministerie van Italië onderzoekt nu ook de rol van rederij Costa Crociere, de eigenaar van het cruiseschip.

"De aandacht gaat nu vooral naar de fouten van de kapitein, die tragisch onkundig is gebleken. Maar wie kiest de kapitein?'', zegt Beniamino Deidda, hoofdaanklager voor de regio Toscane.

Meer problemen
Justitie wijst bovendien op meerdere problemen bij de evacuatie. "Reddingsboten die niet naar beneden kwamen, bemanningsleden die niet wisten wat ze moesten doen, zinloze opdrachten zoals om terug te keren naar de cabine'', somt Deidda op. "De verwarring toont een ongelooflijke laksheid bij de uitvoering van veiligheidsregels. Die had tevoren geoefend moeten worden.''

Doodslag
Het hoofd crisiszaken van de rederij, Roberto Ferrarini, wordt dinsdag bij de aanklagers verwacht voor een gesprek. Tot dusver zijn kapitein Francesco Schettino en de hoogste officier Ciro Ambrosio de enige verdachten. Ze worden beschuldigd van doodslag, het veroorzaken van een scheepsongeluk en het verlaten van het schip.

Doden, vermisten
Op 13 januari kapseisdse het cruiseschip Costa Concordia in Italië, met 4229 mensen aan boord. Daarbij zijn minstens 15 mensen omgekomen. Duikers zoeken nog 17 vermisten in het wrak.

Rederij Costa Crociere is onderdeel van het Amerikaanse concern Carnival Corp.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen