Meer Nieuws23 jan '12 16:12Aangepast op 23 jan '12 16:50

Weer twee doden op Costa Concordia

Auteur: Bart Tuinman

Reddingswerkers hebben maandag nog twee lichamen gevonden in het verongelukte cruiseschip Costa Concordia. Het dodental komt daarmee uit op vijftien.

Tien dagen na de scheepsramp bij het Italiaanse eiland Giglio zijn er nog altijd negentien mensen vermist.

Aanvaring
De 290 meter lange Costa Concordia voer op vrijdag de 13 januari voor de kust van Toscane en raakte daar een rots. Door de aanvaring ontstond een scheur van tientallen meters lang in de romp. Het schip maakte water en kapseisde.

EU-wetgeving
Siim Kallas, Europees Commissaris voor Transport heeft gevraagd om bij de lopende herziening van de EU-wetgeving rondom passagiersschepen rekening te houden met de lessen die zijn geleerd bij de Costa Concordia. In het bijzonder gaat her hier om de kwesties rondom stabiliteit en ontwerp van passagiersschepen, technologische ontwikkeling en de training van de bemanning.

Lessen
"Een week geleden eindigde de reis van de Costa Concordia met een tragisch einde. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun familie en vrienden. We zullen ervoor zorgen dat elke les die getrokken kan worden uit het Concordia-drama zullen worden meegenomen in de herziening van de EU-passagiersschipswet", vertelt Kallas.

Evacuatie
Er waren veel problemen bij de evacuatie van de Costa Concordia, zo wist het personeel niet goed wat ze moesten doen. Bij de aanpassing van de wet gaat er gekeken worden naar hoe men ervoor kan zorgen dat de passagierslijsten correct zijn en up-to-date. Ook gaat men bekijken hoe nieuwe technologieën en apparatuur die evacuatieplannen versterken bij wet verplicht moeten worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen