Meer Nieuws1 aug '12 17:45Aangepast op 1 aug '12 20:11

Opnieuw ontruimingen om asbest

Auteur: Pieter van den Akker

Ook in een woning in Wageningen is asbest gevonden. Tien studenten moesten daar hun spullen pakken. Ze wonen boven een winkel, waar flink verbouwd werd.

Daarbij is asbest aangetroffen en dus moest het tiental direct hun woning uit, maakte een woordvoerster van de gemeente woensdagavond bekend.

Omgeving
Ze moeten tot minimaal vrijdag ergens anders onderdak zoeken, omdat op z'n vroegst dan de resultaten van het onderzoek bekend zijn. Voor de omgeving en de aanpalende panden is er geen gevaar. Het asbest is niet buiten het bewuste gebouw gekomen.

Westerhaar
Ook een aantal woningen in Westerhaar is woensdag ontruimd nadat asbest was aangetroffen na een brand in de buurt. Dat heeft de gemeente Twenterand, waar Westerhaar onder valt, gemeld.

In totaal gaat het om 18 woningen, vijf woningen aan de Leidijk en een rij woningen aan de Asterstraat. Bewoners zijn door de politie gesommeerd hun huizen te verlaten. Als ze niet naar familie of vrienden kunnen, worden ze opgevangen in het Kulturhus ‘De Klaampe’ in Westerhaar, aldus de gemeente.

Brand
In de tuin van een woning aan de Leidijk zijn stukjes asbest gevonden. Het asbest is vermoedelijk verspreid tijdens een brand in de vroege ochtend aan de Oranjestraat in het dorp. Locoburgemeester Hidde Visser besloot daarop de omwonenden te evacueren.

Onderzoek
Om hoeveel mensen het precies gaat, is niet duidelijk. Visser gaat woensdagavond naar De Klaampe toe, om daar met de bewoners te spreken. Ondertussen wordt er onderzoek gedaan in en rond de woningen. Omdat het goed weer is geweest, vreest de gemeente dat er ook asbest naar binnen is gekomen door open ramen en deuren.

Hotel
Als er asbest in woningen wordt aangetroffen, moeten de bewoners de nacht elders doorbrengen. Voor mensen die niet bij bekenden terechtkunnen, regelt de gemeente een hotel. Als er geen asbest in de woningen wordt gevonden, kunnen de bewoners mogelijk vanavond nog naar huis.

Kankerverwekkend
Het is in korte tijd het zoveelste incident met asbest. Zo werd gisteren bekend dat in de Groningse wijk Selwerd asbest is aangetroffen. De kankerverwekkende stof bevindt zich in de kruipruimtes van 94 huizen.

En vorige week was er ook al ophef rond asbest in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Daar werden woningen asbestvrij verklaard, terwijl de stof nog wel degelijk aanwezig was.

Topje van de ijsberg
Volgens asbestdeskundige Ton Witteman kunnen we bijna wekelijks grote asbestzaken zoals in Utrecht verwachten. Hij zei eerder vandaag tegen BNR: "Heel veel flatwoningen zijn aan onderhoud toe: dat is altijd zo na 30 à 40 jaar. Dan loop je tegen dit soort zaken aan. Dus alles wat gebouwd is in de jaren ’70 en ’80 zijn nog aan de beurt."

“Dat zijn enorm veel woningen”, vervolgt Witteman. “Niet alleen flatwoningen, maar ook gewone woningen. In ongeveer driekwart van de woningen van voor 1993 zit asbest verwerkt."

Gerelateerde artikelen