Meer Nieuws1 aug '12 15:05

D66 eist betere asbestinfo

Auteur: Arjan Meesterburrie

Huurders moeten beter geïnformeerd worden over mogelijke asbest in hun woning. D66 gaat daar Kamervragen over stellen aan minister Spies.

De asbestvondst in de Utrechtse wijk Kanaleneiland heeft het belang van die informatie maar weer eens aangetoond, zegt Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya van D66 op BNR: "Heel veel mensen hebben in onzekerheid gezeten en nog steeds. Het is daarom ook erg belangrijk dat ze van tevoren geïnformeerd worden."

Verbazing
De Kamer nam vorig jaar een motie aan waarin de regering werd gevraagd hierover afspraken te maken met verhuurders. De opdracht was om huurders te informeren over de aanwezigheid van asbest in hun woning, ook als dit nog niet gevaarlijk is.

Koser Kaya snapt daarom ook niet dat Mitros de bewoners veel te laat heeft geïnformeerd: "Het verbaast mij dat dit kennelijk niet zo met de woningcorporaties is doorgesproken. Ze moeten de huurders informeren als ze kennis hebben over asbest. Dus ik ga nadere vragen stellen en vragen of dit al is gecommuniceerd met de brancheverenigingen van verhuurders."

Veel asbestwoningen
Volgens asbestdeskundige Ton Witteman zit er in zo'n driekwart van de woningen van voor 1993 asbest. Toch vindt D66 dat al die mensen geïnformeerd moeten worden: "Ik vind het bealngrijk dat als er een renovatieproject gaat plaatsvinden dat van tevoren een asbestcheck wordt gedaan.

Als je dan zo'n check hebt gedaan weet je ook wat je moet doen. Dan kan je wel degelijk op tijd en gericht informatie verstrekken", zegt Fatma Koser Kaya tegen BNR's Annette van Soest.

Gerelateerde artikelen