Meer Nieuws1 aug '12 06:19

Meer asbestproblemen in aantocht

Auteur: Anne-Greet Haars

De aangetroffen asbest in woningen in Utrecht en Groningen is het topje van de ijsberg. De komende jaren zal er alleen maar meer asbest worden ontdekt.

Na de ophef in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is ook in de Groningse wijk Selwerd asbest aangetroffen. De kankerverwekkende stof bevindt zich in de kruipruimtes van 94 huizen.

Volgens asbestdeskundige Ton Witteman kunnen we bijna wekelijks grote asbestzaken zoals in Utrecht verwachten. “Heel veel flatwoningen zijn aan onderhoud toe: dat is altijd zo na 30 à 40 jaar. Dan loop je tegen dit soort zaken aan. Dus alles wat gebouwd is in de jaren ’70 en ’80 zijn nog aan de beurt.”

“Dat zijn enorm veel woningen”, vervolgt Witteman. “Niet alleen flatwoningen, maar ook gewone woningen. In ongeveer driekwart van de woningen van voor 1993 zit asbest verwerkt.”

Geen zorgen
Maar de mensen hoeven zich geen zorgen te gaan maken, zegt Witteman. “Het zit er al jaren en kan geen kwaad, als je er maar niet aanzit. De professionaliteit van de bedrijven die we in Nederland hebben om het te verwijderen is van een heel hoog niveau: wij zijn daar wereldwijd de beste in.”

Overheid
“De overheid is in de kramp geschoten. Ik kom dat vaak tegen dat gemeentes onvoldoende op de hoogte zijn van de regelgeving”, vertelt de asbestdeskundige. “De overheid moet de regelgeving strikt toepassen en toezicht handhaven. Want daar schort het nu voor de 100 procent aan.”

Gerelateerde artikelen