Meer Nieuws27 aug '12 15:48

Asbestwijk Utrecht bijna schoon

Auteur: Mijke Hurkx

Nog één flat te gaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland en de flats zijn klaar. Een gespecialiseerd saneringsbedrijf is maandag hiermee begonnen. Het gaat om de flat met oneven huisnummers aan de Stanleylaan.

Volgens de gemeente gaat het werk naar verwachting 2 weken duren. Pas als TNO de schoonmaak heeft gecontroleerd, krijgen de bewoners te horen wanneer ze weer naar huis kunnen.

Op het dak van deze flat werd in juli een dakrand gesloopt, die totaal onverwacht gevuld bleek met een gevaarlijke soort asbest. Omdat er asbestdeeltjes ronddwarrelden, volgde evacuatie van een deel van de wijk.

Opeenvolging
Nadat asbest in de Utrechtse wijk was geconstateerd, kwamen snel ook meldingen uit andere wijken. Asbest in Groningen, asbest in Rotterdam, asbest in Stadskanaal, Wageningen én Westerhaar. Het leek wel alsof de maand juli werd gedomineerd door asbestnieuws. Wordt er nu ineens overal asbest ontdekt of hebben we een echte komkommerhype te pakken? Vroeg men zich af.

Mediahype?
Begin deze maand sprak wetenschapsjournalist Simon Rozendaal zich op BNR uit over de 'asbestgekte'.
"Ik maak dit al een jaar of dertig mee, eens in de zoveel tijd slaat de gekte toe." Rozendaal weet ook wel waarom: "Er is ongelooflijk veel geld mee gemoeid. Als alle asbest uit de Nederlandse woningen verwijderd zou worden dan kost dat ongeveer vijf miljard. Er zijn dus een hoop mensen die er baat bij hebben om de risico's van het stofje op te blazen."

Toch nog geen mediahype
Hysterie dus. Maar een échte mediahype mag het volgens Huub Evers, docent media-ethiek aan de Fontys Hogeschool van Tilburg nog niet genoemd worden: "Het lijkt inderdaad alsof het nieuws voor honderd procent gedomineerd wordt door asbest. Maar voor je echt van een hype kunt spreken, moeten er ook een aantal andere ingrediënten aanwezig zijn."

Gerelateerde artikelen