Meer Nieuws25 jul '12 12:36Aangepast op 25 jul '12 16:26

Onrust over asbest blijft hevig

Auteur: Marjan van den Berg

De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen breekt zijn vakantie af vanwege de asbestvervuiling in de wijk Kanaleneiland. De onrust en onzekerheid onder gedupeerde bewoners is groot.

De Utrechtse gemeenteraad mocht woensdag locoburgemeester Gilbert Isabella ondervragen over de gang van zaken. Burgemeester Aleid Wolfsen was daarbij nog niet aanwezig.

Woensdagmiddag werd wel bekend dat Wolfsen vanwege de zaak terugkeert van vakantie. Dat was hij aanvankelijk niet van plan.

"Ik vind dat het te lang gaat duren voor te veel mensen die in te grote onzekerheid verkeren'', zei Wolfsen woensdag telefonisch tegen RTV Utrecht. "Daarom had ik dinsdagavond al besloten dat ik naar huis zou gaan als er woensdag nog steeds veel onzeker zou zijn. Het leek er eerst op dat de kwestie vrij snel geregeld zou zijn, maar nu dat niet het geval is, vind ik het verstandig om in de buurt te zijn van de mensen die het raakt.''

Wolfsen zal door de getroffen buurt gaan wandelen.

Laboratoriumonderzoek
De eerste resultaten van monsters die in de Utrechtse woningen zijn genomen om te kijken of deze besmet zijn met asbest, worden woensdagavond verwacht. In totaal moeten er ruim 6000 monsters worden onderzocht.

Van der Veen: "Het laboratorium draait 24 uur, dag en nacht. De hele week proberen ze zoveel mogelijk tests af te nemen, ruim 30 per woning. Heel veel tests moeten nog worden genomen, al die woningen moeten worden gecheckt. Dat kan nog heel lang duren."

Onzekerheid
De meeste bewoners weten dan ook voorlopig nog niet waar zij aan toe zijn. Een ongeruste bewoner: "Wij willen weten waar we naartoe gaan, wij willen weten wat er met ons huis aan de hand is, wij willen weten wat er met onze kleding aan de hand is, wat er met onze inboedel aan de hand is, wij willen weten wat er met onze gezondheid aan de hand is."

De onrust is bij veel mensen groot. Van der Veen: "Als je met je kindjes van 3, 4, 5 jaar in een hotel zit en de kinderen vragen aan je: 'papa, gaan we dood?', dat zijn heftige vragen. Daar is geen antwoord op. De onzekerheid en onrust bij de bewoners is groot. Ze zien er ook vermoeid uit. Ze hebben rode ogen van het weinige slapen."

Bewoners van 57 huizen moesten verplicht evacueren en voor nog eens 117 woningen gold vanaf maandag een dringend advies te vertrekken.

Gerelateerde artikelen