Meer Nieuws26 jul '12 18:26Aangepast op 26 jul '12 18:52

Onafhankelijke commissie onderzoekt Utrechtse asbestzaak

Auteur: Arjan Meesterburrie

Er komt een onafhankelijke onderzoekscommissie de gang van zaken rond het asbest in de Utrechtse wijk Kanaleneiland gaat volgen en onderzoeken.

Dat heeft de gemeente Utrecht besloten, zo maakte de van vakantie teruggekeerde en felbekritiseerde burgemeester Aleid Wolfsen donderdag bekend. Een opvallende aankondiging, zegt BNR-verslaggever Jeroen Stans:

"Want Wolfsen zei gisteravond nog dat er kordaat is opgetreden, dus dan is het op zijn minst opmerkelijk dat er nu een onafhankelijk onderzoek komt om de hele gang van zaken nog eeen keertje te evalueren."

Snel aan de slag
De opdracht voor de commissie is nog niet geformuleerd en volgens Wolfsen is ook nog niet bekend wie er zitting in gaan nemen, maar de commissie gaat wel zo snel mogelijk aan de slag:

"Het lijkt ons goed en verstandig als een groep mensen naast het beleidsteam gaat staan en kijkt naar alles wat met het asbest te maken heeft. Vanaf de inventarisatie voorafgaand aan de renovatie van de flats tot en met het moment dat alle bewoners weer thuis zijn.''

Bewoners nog niet naar huis
De vraag die de bewoners zelf het meeste bezighoudt: 'wanneer kunnen we weer naar huis?' kan nog niet beantwoord worden, zegt Jeroen Stans vanuit Utrecht: "Wisten ze het maar. Of beter gezegd kon er eindelijk maar een antwoord gegeven worden, want de vraag is eigenlijk heel eenvoudig te beantwoorden met 'nee' [...] De mensen zitten nu nog in hotels, daar zijn ze ondergebracht."

Maar ze lijken niet lang te kunnen blijven in de hotels, laat woningcorporatie Mitros weten: "Nu een nieuw weekeinde voor de deur staat, willen de hotels kamers aan andere gasten kunnen verhuren'', zei directievoorzitter Rob Rötscheid.

Mitros denkt vrijdag de eerste gezinnen te kunnen verhuizen naar zogenoemde wisselwoningen, huur- en koopwoningen van de corporatie die leeg stonden. De afgelopen dagen is met honderden mensen gewerkt aan het compleet inrichten van deze tijdelijke huisvesting.

TNO
TNO is donderdag ingeschakeld om de laboratoriumuitslagen van monsters die in alle 174 woningen worden genomen nogmaals te controleren. "Dat is gedaan om zeker te weten dat alles helemaal deugdelijk is", zei directievoorzitter Rob Rötscheid van woningcorporatie Mitros.

In twee derde van de woningen zijn de asbestmonsters klaar en volgt nu een analyse van de gevonden resultaten. In een derde deel van de woningen wordt nog gemonsterd.

Gerelateerde artikelen