Meer Nieuws26 jul '12 06:27Aangepast op 26 jul '12 07:17

'Utrecht heeft goed opgetreden in asbestgate'

Auteur: Pieter van den Akker

De gemeente Utrecht heeft goed opgetreden in de kwestie rond de asbestwijk. En dat er kritiek was op zijn afwezigheid, was niet de reden om eerder terug te keren van vakantie, zegt Aleid Wolfsen.

De Utrechtse burgemeester brak z’n vakantie af en zocht gisteravond bewoners uit Kanaleneiland op die noodgedwongen hun huis uit moesten en nu al dagenlang in een hotel in Nieuwegein zitten. BNR-verslaggever Jeroen Stans ving Wolfsen op voor de deur en vroeg hem waarom hij niet een paar dagen eerder is teruggekomen. Wolfsen hield het daarop bij: "We gaan nu eerst even met de mensen praten en dan hoort u straks meer."

Basaal
Later wilde hij meer kwijt en antwoordde op de vraag waarom hij heeft besloten zijn vakantie af te breken: "Dinsdagavond hoorde ik van loco-burgemeester Isabella, die 'in charge' is, dat het toch wat langer ging duren dan gepland. Ik was in de buurt van Bristol en besloot terug te vliegen. Het kan best zijn dat je een dag later slecht bereikbaar bent, dan wil je toch graag in de buurt zijn. het is heel ingrijpend voor mensen dat je gewoon niet meer in je woning mag een tijdje. Dus ik dacht: ik ga naar ze toe om te vragen hoe het met ze gaat. Heel basaal eigenlijk."

De kritiek die meteen loskwam op het handelen van Wolfsen heeft daarbij geen rol gespeeld, vertelde het mikpunt van kritiek zelf. Bij de gemeente is het allemaal goed geregeld. Er wordt ook op geoefend. Als de burgemeester buiten de stad is, is er altijd een loco-burgemeester. Daar zijn ook piketregelingen voor, dus de stad is nooit zonder burgemeester."

Kordaat
Volgens Wolfsen heeft wethouder Isabella 'voortreffelijk' opgetreden tot nu toe. "Alleen heel veel mensen hebben hier vragen over, dat begrijp ik volslagen. Die willen weten hoe lang het nog duurt en hoe het met de gezondheid zit. Ik begrijp dat het gewoon heel vervelend is als die niet snel worden beantwoord."

Optreden Wolfsen: 'te weinig, te slecht en te laat'
Volgens imagostrateeg Albert Roele doet de 'asbestgate' Wolfsens reputatie geen goed, integendeel. Hij vatte het optreden van de burgemeester donderdag in BNR Meindert Schut samen: "Te weinig, te slecht en te laat. Wat heel belangrijk is in zo'n situatie is dat je een voorbeeldrol hebt als burgmeester. Het gegeven dat je ter plekke bent als er wat gebeurd is, is belangrijk. Dat zag je bijvoorbeeld ook in Waalre, waar burgemeester De Wijkerslooth wél terugkwam van vakantie. Nou kan je die twee niet helemaal vergelijken, want dat het hele gemeentehuis afbrandt is natuurlijk wat anders dan hier. Maar voor de mensen ter plekke is dit net zo'n grote ramp."

Reactief
Roele heeft de indruk dat Wolfsen zich te reactief opstelt. "Er zijn al meer incidenten geweest: twee homostellen die zijn weggepest, het inlichten van de gemeenteraad, het beïnvloeden van een journalist die een negatief stuk over hem schreef; het is altijd reactief. Hij reageert op iets wat gebeurt. Ik denk dat hij zich heel serieus moet afvragen of hij wel een bestuurder is. Meneer Wolfsen is voorheen jurist en Kamerlid geweest. Dat ging uitstekend. Maar dit gaat niet best."

Gerelateerde artikelen