Meer Nieuws14 apr '12 09:44

Twijfel niet aan Dick Advocaat, ING of Web3.0

Auteur: Bart Tuinman

Soms zou ik Dick Advocaat willen zijn, want Dick Advocaat twijfelt nooit. Dat weet ik dankzij Hotel Huis ter Duin in Noordwijk.

Als je de gang van de elfde verdieping inloopt van het vijfsterrenhotel, dan vind je aan je linkerhand een Penthouse met de naam: Dick Advocaat. In de kamer verschillende memorabele foto’s van onze ex-bondscoach, die we vooral herinneren als de man die een cruciale wissel initieerde tijdens het EK 2004 in Portugal.

De kamer bevat ook een kunstwerk: een gouden plakkaat met een geschetste beeltenis van Advocaat met daaronder de boodschap: No doubts (in hoofdletters, maar dat vond ik hier te ver gaan).

Toeristen uit India, China en Brazilië komen naar Nederland
Deze week publiceerde ING een document waarin de ondernemerskansen voor 2020 werden vermeld. De ING gaat in op de kansen die trends als vergrijzing, internet, duurzaamheid, internationalisering en technologie hebben op Nederland.

Soms moet je iets doen wat je nog nooit eerder gedaan hebt: ik besloot het rapport te lezen als Dick Advocaat: zonder twijfel.

Het ziet er positief voor ons uit. Alle sectoren van onze economie kunnen profiteren van de trends. De clichés: cloud computing, eCommerce, Web3.0 en Social Media bieden de zakelijke dienstverlening ongekende kansen. Het onderwijs zal digitaliseren en de technologie zal sterk groeien in de gezondheidszorg.

Minder voor de hand liggend: de horeca gaat profiteren van de internationalisering, er komen meer toeristen, en van de ouder wordende mens: die gaan meer drinken!

Door de toekomst zonder twijfel te omarmen ligt de wereld aan je voeten. Advocaat bewijst dat door zijn succesvolle trainersloopbaan.  Dus: horecaondernemingen in Nederland, richt je op de toerist uit India, China of Brazilië, ze komen eraan…

Toch twijfel ik
In het ING-rapport las ik weinig over een wereld die versnelt en complexer wordt. Terwijl deze elementen grote invloed zullen hebben. Zekerheden zullen erdoor verdwijnen; de twijfel zal groeien.

De snelheid en complexiteit zag je afgelopen week bij de uitkomsten van Commissie-De Wit. Wouter Bos en consorten wisten het tijdens het redden van de Nederlandse financiële instellingen in 2008 ook niet. Ze handelden met te weinig kennis, te weinig informatie en te weinig tijd, maar er moest iets gebeuren.

We betaalden te veel voor ABN Amro, maar water in de Sahara is ook duurder dan bij Albert Heijn. Als je met je rug tegen de muur staat, moet je soms bokkesprongen maken.

In de herfst van 2008 heb ik Wouter Bos nooit horen zeggen: "mensen het is zeer complex, we hebben geen idee wat de gevolgen zijn van ons handelen, we doen ons uiterste best en we hopen er het beste van, meer kunnen we niet doen." Ik werd ieder weekend zoet gehouden. Want Bos wilde me niet aan het twijfelen brengen, hij wilde zekerheid bieden. Terwijl zekerheid allang niet meer bestaat en in 2020 al helemaal niet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen