Meer Nieuws21 apr '12 10:56

Mannen in de zandbak

Auteur: Bart Tuinman

90.000 mannen tonen zandkastelen in Las Vegas. Afgelopen week was ik op de NAB, een grote broadcast beurs in Las Vegas. Mijn dochter belde: "En, spelen jullie leuk in de zandbak?"

Mijn dochter vergelijkt mijn werk graag met het spelen in een zandbak.

Jongens spelen in een zandbak
Lang geleden speelden dezelfde mannen, die nu rondliepen in de gokstad, met elkaar in het zand. Samen bouwden ze kastelen, bruggen, steden en wegen. Sommigen waren slecht in het bouwen. Dan leerden de anderen hoe het wel moest of de mindere Goden stonden aan de kant aanwijzingen te geven. Na het bouwen, bewonderden ze elkaars werk en gaven ze elkaar commentaar.

Als er een meisje de zandbak inliep waren de jongens even van slag, maar uiteindelijk mochten de meisjes helpen. Ook had je altijd een paar pestkoppen die zaten te zieken. Ze waren destructief, ze sloopten de bouwwerken. Ze werden uiteindelijk verstoten uit de zandbak. De ondergang van een stad, weg of brug kon ook ontstaan door een externe kracht, zoals een regenbui. Een enkeling gebruikte het water echter om de stadsgracht te vullen.

‘I have to pay the bills’
Dezelfde mannen vonden elkaar in de woestijn van Nevada. Ze hadden encoders, streamingservers, 3D televisies en mobile TV playout systemen gebouwd. Nu waren ze vanuit de hele wereld ingevlogen om elkaars werk te bekijken en te becommentariëren. Vooral de mannen met het grootste kasteel en de grootste zandbakken oogsten veel bewondering. Een enkele vrouw liep op de beurs rond. Als ze langsliepen waren de meeste mannen even van slag. Ze mochten wel helpen, maar niet meespelen.

Mannen met kleine kasteeltjes kregen nauwelijks aandacht. Mannen die een lelijk kasteel hadden gebouwd, of geen aandacht voor hun kasteel konden krijgen, of hun kasteel niet konden verkopen, werden verstoten. Zo vertelde een taxi chauffeur dat hij ook jarenlang op de beurs was geweest. Door de economische crisis (is dat een reden?) was zijn bedrijf failliet gegaan en was hij nu taxichauffeur. Hij had een dochter van acht. ‘I have to pay the bills.’

De poppenhoek is stom
Het mooiste spel werd ’s avonds gespeeld. In de casino’s, in de restaurants, bars en clubs werden verhalen verteld hoe groot de kastelen ooit waren die ze hadden gebouwd of hoe groot de kastelen nog gingen worden. De jongens, die mannen waren geworden, speelden nog als in hun jeugd. De poppenhoek was ver weg en stom.

En ik heb veel teveel geld vergokt met het spelletje Black Jack. Ook stom.

Gerelateerde artikelen