Meer Nieuws12 jun '12 20:58

Vakbeweging wil hartig woordje met Rutte

Auteur: Melvin Captein

De aanpak van de eurocrisis maant vakcentrales FNV, CNV en MHP tot zorgen. Ze zijn bang dat er in het nieuwe Europese masterplan te weinig aandacht is voor de belangen van werknemers.

Ze willen daarom op korte termijn met premier Mark Rutte spreken over het zogeheten masterplan waaraan op dit moment in Europa wordt gewerkt. De drie vakcentrales hebben hierover deze week een brief gestuurd aan de premier. Ze willen zeker weten dat er daarin ook aandacht is voor de de belangen van werknemers , en niet alleen voor die van de financiële wereld.

Zorgen
"FNV, CNV en MHP maken zich zorgen dat het 'masterplan' zich zal richten op financiële markten, banken en bezuinigingen, maar te weinig aandacht zal besteden aan het belang van sociale vooruitgang, van welvaart en welzijn van de Europese burgers en werknemers'', schrijven de drie voorzitters Agnes Jongerius (FNV), Jaap Smit (CNV) en Bob van der Wal (MHP).

Voorstander
De vakcentrales benadrukken in beginsel voorstander te zijn van de Europese samenwerking, maar wijzen erop dat ze al eerder kritiek hebben geuit op de in hun ogen eenzijdige aanpak van de eurocrisis. Volgens de vakbeweging is naast een verstandig begrotingsbeleid noodzaak om te investeren in economische groei, banen en mensen.

Rutte is positief over het voorstel voor een gesprek. Er zal gekeken worden naar een geschikt tijdstip, zei zijn woordvoerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen