Meer Nieuws14 mrt '12 06:01Aangepast op 14 mrt '12 14:43

Tien Nederlandse kinderen in rampbus

Auteur: Pieter van den Akker

In de Belgische bus die dinsdagavond verongelukte in Zwitserland, zaten tien Nederlandse kinderen. Over het lot van de kinderen is niets bekend.

Verslagenheid bij ouders in Lommel
Verslagenheid bij ouders in Lommel

Dat meldt de brandweer in Lommel. De burgemeester van de Belgische plaats vliegt rond één uur vanmiddag met de ouders van de kinderen naar Sierre, meldt hij op BNR Nieuwsradio. Daar hopen ze ook meer informatie te krijgen over de toestand van de Nederlandse kinderen.

16 kinderen overleefd
Volgens deken Dirk de Gendt hebben zeker 16 kinderen de buscrash bij Sierre overleefd. De identificatie van de slachtoffers verloopt moeizaam. Tegen Vlaamse media vertelde hij: "Van onze 24 kinderen zijn er nog 8 van wie we nog niets weten. De andere kinderen zijn oké in de zin dat ze de ramp hebben overleefd. Het betekent wel dat ze gebroken benen hebben of verwondingen, sommigen zelfs zware verwondingen."

Tranen
De Gendt: "Je ziet tranen van geluk bij de ouders die vernemen dat hun kinderen nog leven. De leerkrachten en de directie doen het bijzonder goed."

De burgemeester van Lommel vertelt tegen BNR: "In onze stad wonen heel wat Nederlandse gezinnen en die kinderen gaan ook naar Lommelse scholen. En volgens mijn gegevens zijn er negen Nederlandse kinderen die ook in de bus zaten toen het ongeluk gebeurde. Het enige wat we weten is dat er 22 dodelijke slachtoffers bij de kinderen zijn en zes onder de volwassenen."

Ouders
"We zijn met de ouders onderweg naar de militaire luchthaven in Melsbroek en daar wacht een airbus ons op om ons vervolgens naar Zwitserland te vliegen. Pas daar zullen de ouders ingelicht worden. Dat maakt het voor de ouders nog ondragelijker dan het al was, maar ik begrijp dat men vanuit Zwitserland de ouders persoonlijk de boodschap wil geven en niet via de telefoon.

Er schijnt één ouder te zijn die zijn dochter even aan de lijn heeft gehad, maar verder is het volgens de burgemeester "bangelijk afwachten" hoe erg het wordt. "Op het moment dat we voet zetten op Zwitserse bodem zullen we hopelijk zo snel mogelijk meer horen over de kinderen die in het hospitaal zijn opgenomen."

Triest
De Belgische premier Elio Di Rupo reist woensdag naar Zwitserland. Hij spreekt van een "heel trieste dag voor België" en zegt dat zijn gedachten uitgaan naar alle slachtoffers, hun ouders en al hun familieleden. "Er zijn geen woorden om uit te drukken wat we allemaal voelen. Ik ben geschokt door dit verschrikkelijke ongeluk."

De kinderen waren op skivakantie geweest in het nabijgelegen Val d' Anniviers en waren net begonnen aan de reis terug naar huis. Het ongeluk zou het leven hebben gekost aan 28 mensen. Onder hen zouden zich 22 Belgische schoolkinderen bevinden. Beide buschauffeurs kwamen om het leven en meer dan 20 mensen raakten gewond.

Basisscholieren
Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kan nog niet bevestigen dat er Nederlandse kinderen bij het ongeluk zijn betrokken. Onder de passagiers waren basisscholieren uit Lommel, iets over de grens bij Eindhoven, en uit de buurt van Leuven.

Het gaat om kinderen van basisschool 't Stekske in Lommel-Kolonie en Sint-Lambertus in Heverlee bij Leuven. Dat meldt de Vlaamse krant Het Belang van Lommel.

Helikopters
Met helikopters en ambulances zijn de gewonden naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht. De reddingsactie duurde de hele nacht, meldde de website van de Zwitserse televisie.

Volgens Zwitsere media was het een eenzijdig ongeluk. De Belgische bus zou eerst tegen de linker tunnelmuur zijn gebotst en vervolgens zijn doorgeschoten naar de andere wand. Hoe dat kon gebeuren, is nog onduidelijk. De buschauffeur en zijn plaatsvervanger zijn beiden om het leven gekomen.

<br/><small><a href="http://maps.google.com/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=en&amp;geocode=&amp;q=sierre,+switzerland&amp;aq=&amp;sll=37.0625,-95.677068&amp;sspn=53.829089,135.263672&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Sierre,+Valais,+Switzerland&amp;ll=46.291289,7.53548&amp;spn=0.741428,2.113495&amp;t=m&amp;z=10" style="color:#0000FF;text-align:left">View Larger Map</a></small><p><strong>Schoolreisje</strong> <br/>Bart Bekaert, hoofdredacteur van de nieuwsdienst van Q-music en correspondent voor BNR vertelt op BNR: "Blijkbaar is de bus van zijn traject afgeweken. Er was geen ander voertuig bij het ongeval betrokken."</p> <p>Het ging om een schoolreis van twee verschillende scholen, vertelde Bekaert. "Een school uit Heverlee, in de buurt van Brussel, en een school uit Lommel, vlakbij de Nederlandse grens. Twee klassen die samen op skireis gingen."</p> <p><strong>Woorden tekort</strong> <br/>De Vlaamse premier Kris Peeters leeft mee met de betrokkenen van het busongeluk. "Woorden schieten tekort voor dit verschrikkelijke ongeval. Ik wens mijn diepste medeleven uit te drukken aan alle slachtoffers van deze ramp: kinderen, leerkrachten, ouders, broers, zusjes, familie en vrienden.".</p>

Gerelateerde artikelen