Meer Nieuws14 mrt '12 12:38Aangepast op 14 mrt '12 14:54

Onwerkelijke sfeer bij school slachtoffers

Auteur: Pieter van den Akker

"Het is behoorlijk indrukwekkend", vertelt BNR-correspondent Renske Heddema vanaf de plek van de ramp met de bus. "Je ziet allemaal zekeringen met allerlei kleurtjes uit het wrak naar beneden vallen. Je ziet de vol-le-dig vernielde voorkant van de bus, je ziet de vrolijke bekleding van de fauteuils, ook helemaal kapot."

Heddema vertelt ontredderd: "Je ziet ook het spoor van het slepen van het wrak de hangar in. Ik sta op dit moment met een zekering in mijn hand. Die vind ik op het trottoir, ook weer met kleurtjes en totaal verkoold. Het is héél erg om dit zo van nabij mee te maken."

Geen tegenliggers
In eerste instantie was er op de rampplek weinig te zien, vertelt Heddema. "Maar ik ben gestopt en heb het nader kunnen bekijken. Het is een éénrichtingstunnel. Het is geen tunnel die zo gevaarlijk is dat je tegenliggend verkeer hebt. Je hebt twee rijbanen die in dezelfde richting gaan."

Volgens Heddema is het zo dat de bus aan de linkerkant is geschampt aan de tunnelwand en dat 'ie vervolgens helemaal naar rechts in de nis is geklapt. Die nis eindigt met een grote groene wand en zo werd het een frontale botsing. Op de groene wand zag je de sporen van de bus heel erg goed."

Onwerkelijk
BNR-verslaggever Jeroen Stans is bij 't Stekske, de basisschool van verschillende verongelukte kinderen. Daar heerste vanochtend een 'onwerkelijke' sfeer, vertelt hij. "Aan het einde van de ochtend, begin middag, was er nog een pauze. De kinderen gingen gewoon nog spelen met vrolijk gegil en gekrijs en af en toe werd er een balletje hooggehouden. Dat is ook de werkelijkheid, de school gaat gewoon door."

De verslaggever sprak er ook met een Nederlandse jongen van 13 jaar, die er tot vorig jaar op school zat. "Hij zegt met droge ogen, maar hevig ontdaan: 'ik ken al die kinderen die in de bus zaten'. De meesten zaten bij hem in de klas of kent hij van 'de voetbal'. Het is een klein dorpje. Iedereen kent elkaar hier."

Jeroen Stans sprak verder met loco-burgemeester Kris Verduyckt. Verduyckt vertelde hem dat het nieuws als een mokerslag aankomt in Lommel. Verduyckt: "Zoals het er nu naar uitziet gaat onze school zwaar getroffen worden. We hebben nog geen zicht op het precieze aantal (slachtoffers, red.). Maar ik vrees ervoor dat 'de tol heel zwaar zal zijn'."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen