Meer Nieuws19 aug '11 11:52

Angst voor bikers kost duizenden euro's

Auteur: Edme Koorstra

Uit angst voor geweld tussen rivaliserende motorbendes wordt het ene na het andere evenement afgelast. Vervelend voor de deelnemers en het publiek, maar ook voor de organisatoren. Hun verlies loopt in de duizenden euro's.

Omdat de motorclubs Hells Angels en Satudarah ruzie hebben, worden auto- en motorevenementen door het hele land verboden. Gemeenten zijn bang voor een gewelddadig treffen tussen de rivaliserende bendes. Inmiddels zijn om die reden al evenementen in Weert, Dieren, Mill, Gouda, Winschoten, Alphen aan den Rijn, Arnhem en Breda afgelast.

All American Sunday Goes
BNR sprak met Bart van Hooijdonk, eigenaar van het Heartbreak Café in Goes. Hij organiseert de All American Sunday, een bijeenkomst voor eigenaren van Amerikaanse wagens en motoren, die op 4 september zou plaatsvinden. Maar hij kreeg van de burgemeester te horen dat het niet door mag gaan.

Snapt u die beslissing?
"Van de kant van de burgemeester begrijp ik het, hij is door de politie gewaarschuwd dat er een veiligheidsrisico is. Maar ik heb er wel moeite mee. In al die acht jaar dat we het evenement houden hebben we nog nooit een probleem gehad."

Paniek om niks dus?
"In mijn café komen verschillende motorclubs, maar ik merk niks van onderlinge strijd. Ik weet niet of de leden van plan waren om naar het evenement te komen, die melden zich meestal niet vantevoren aan."

Wat is de schade?
"De voorbereidingen zijn al zo goed als rond. We hebben bands geboekt, een podium gehuurd, voor extra personeel gezorgd, een bar, noem maar op. En de reclamecampagne is al volop bezig in verschillende steden. Alles bij elkaar heeft het me al zo'n drie- en een half duizend euro gekost. Dat geld ben ik nu kwijt."

"Ik loop ook inkomsten mis. Afgelopen jaar hadden we meer dan driehonderd auto's en driehonderd motoren staan. Alle terrassen zitten dan vol met publiek, jong en oud komt ernaartoe."

Bent u daar niet voor verzekerd?
"
Nee. Er zijn een aantal dingen die we kunnen afzeggen, die nog geen geld hebben gekost, maar er zijn ook veel dingen al wel betaald. De t-shirts zijn al bedrukt, bijvoorbeeld. We proberen hier en daar nog wel wat terug te krijgen, maar de kans dat dat lukt is klein."

En nu?
"Nu wordt het een gewone zondag. We gaan niks anders organiseren, ook geen kleine versie van het evenement. Volgend jaar beter."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen