Meer Nieuws14 jun '11 09:25Aangepast op 14 jun '11 09:45

Nederland erkent overgangsraad nog niet

Auteur: Thijs Baas

Nederland is nog niet van plan het voorbeeld van Duitsland en Spanje te volgen om de overgangsraad van Libië te erkennen. Dat zegt minister Uri Rosenthal op BNR.

Rosenthal wil eerst overtuigd zijn van de brede steun van de overgangsraad. De minister van Buitenlandse Zaken vindt het cruciaal dat Libië een eenheid blijft, ook als Kaddafi vertrekt. De Duitse regering Merkel besloot in navolging van onder meer Frankrijk, Spanje en Italië de Libische overgangsraad in Benghazi te erkennen als de enige legitieme regering van het land.
Hardere sancties
In Syrië zijn inmiddels twaalfhonderd burgers omgekomen en ruim zevenduizend mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld. Rosenthal is voorstander van hardere sancties tegen het regime, maar Rusland en China dreigen hun veto uit te spreken in de VN Veiligheidsraad. Militaire interventie via bijvoorbeeld de NAVO, zoals destijds in Kosovo, is volgens Rosenthal "op zichzelf mogelijk", maar vooralsnog nadrukkelijk niet aan de orde, als het aan de Nederlandse regering ligt.
Klik rechts voor het gesprek met minister Uri Rosenthal.

Gerelateerde artikelen