Meer Nieuws19 jun '12 15:16Aangepast op 19 jun '12 15:32

Freeze, standbeeld!

Auteur: Melvin Captein

Ze mogen er vredelievend en sereen uitzien, stiekem zorgen ze voor heel wat overlast: de levende standbeelden op het Damrak. Amsterdam komt in de beweging tegen de straatartiesten.

De gemeente gaat dat doen door extra toezichthouders in te zetten in het gebied rond de Dam en het Damrak. Hun voornaamste taak wordt het in de gaten houden van de vele levende standbeelden, die kleurrijk uitgedost hun geld proberen te verdienen.

Opdringerig
Dat doen ze ogenschijnlijk door stil te staan, maar de maatregel is niet voor niets, volgens het Amsterdamse stadsdeel Centrum. De sculpturen schijnen hun sokkel nogal eens te verlaten en zich op te dringen aan toeristen.

Het stadsdeelbestuur wil 100.000 euro uittrekken voor de standbeeldbewakers, die overigens ook nog andere taken in hun pakket krijgen. Ook andere straatartiesten en fietstaxi’s kunnen volgens de gemeente wel wat extra controle gebruiken.

Proef
Het gaat in eerste instantie om een proef, waarbij het totaal aantal toezichthouders nog niet in steen geschreven staat. Op lange termijn moeten er nieuwe regels komen die een meer structurele oplossing bieden voor de overlast.

Tot die tijd gaan er ook fietsstewards ingezet worden. Die moeten fietsers doorverwijzen naar officiële parkeerplekken om de vele fietsen voor de Bijenkorf tegen te gaan. Wie standbeelden die op de fiets naar hun werk komen gaat aanpakken is onbekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen