Meer Nieuws11 feb '12 11:46

Laatste kans!

Auteur: Marjan van den Berg

Deze zaterdag lijkt de laatste goede schaatsdag te zijn. Vanaf zondag treedt de dooi in. Dan verplaatst het glijden zich naar de weg.

Zaterdag blijft het overdag nog vriezen. Zondag stijgt het kwik tot enkele graden boven het vriespunt. Op de weg kan het dan glad worden.

Volgens WeerOnline zijn er sinds 1986 niet zoveel ijsdagen in februari geweest als dit jaar.

MeteoConsult meldt dat de eerste 10 dagen van februari de koudste eerste 10 dagen van februari zijn geweest in 95 jaar. Gemiddeld over dag en nacht lag de temperatuur in landelijk hoofdstation De Bilt op -7,0 graden.

Van pret naar leed
Het Medisch Centrum Leeuwarden had vrijdag de drukste dag met geblesseerde schaatsers. Op de spoedeisende hulp meldden zich 77 mensen, met in totaal 51 breuken en 26 overige verwondingen. Een gebroken pols kwam het meeste voor, maar liefst 26 keer.

Het totale aantal ijsslachtoffers dat zich sinds zaterdag 4 februari in Leeuwarden meldde, komt daarmee op 264. Ook dit weekend zet het ziekenhuis extra mensen in.

Verkeer
Meer brokken zijn in de komende week te verwachten in het verkeer. De VerkeersInformatieDienst (VID) verwacht komende week gladheid door dooi en neerslag.

Vooral dinsdag lijkt de kans op problemen in de ochtendspits groot. Door neerslag zal dan strooizout van de rijbaan afspoelen. Linkerrijstroken kunnen extra gevaarlijk zijn.

Gerelateerde artikelen