Meer Nieuws23 okt '11 11:07

Ruzie met je vrouw? Dan eet je ook niet lekker

Auteur: Pieter van den Akker

De winter komt eraan. De dagen worden korter en kouder. Ondernemend Nederland is druk in voorbereiding met activiteiten waarmee je de wintermaanden op een leuke manier kan doorkomen. Vandaag deel 2 van een interviewserie: Sander Dol, ondernemer in Zwolle.

Het moet een bijzonder gezicht zijn. De eigenaar van het Zwolse restaurant Koperen Kees, Sander Dol, oefent zijn hobby namelijk graag uit in zijn eigen zaak. Wie een hapje gaat eten bij Koperen Kees, heeft kans Dol verkleed te zien optreden terwijl de vork wordt geprikt in een stukje vlees of groente.

Janny Plezier
Sander Dol (49) is niet alleen horecaondernemer in hart en nieren, ook is hij amateurtoneelspeler. Of zoals hij zelf zegt: "Met een aantal mensen maken we een variétévoorstelling. Met zang en sketches. Ik heb bijvoorbeeld een alter ego: Janny Plezier." Lachend: "Een stewardess in een mantelpakje met Hollandse blauwe klompen en een hoedje."

Dineren terwijl je naar een theatervoorstelling kijkt, het is een bijzondere combinatie. Voor Dol is het het uithangbord van zijn zaak, die hij in maart dit jaar overnam van de culinaire grootheden Jonnie en Thérèse Boer. Die hadden het zo druk met hun driesterrenrestaurant De Librije en andere zaken dat ze de Koperen Kees besloten te verkopen.

Samenwerking met theater
Het echtpaar Boer speelde zelf geen toneel, maar ook deze kookreuzen zagen wel wat in de combinatie theater-restaurant. De Koperen Kees was (en ís) niet voor niets gevestigd in het pand van theater De Spiegel. De nieuwe eigenaar Dol is al sinds zijn eerste dag als uitbater van de Koperen Kees bezig de samenwerking met het theater te verbreden.

Dat hij af en toe verkleed als stewardess optreedt, is eigenlijk niet meer dan een aardigheidje. Belangrijker zijn de theaterarrangementen die de restaurantgasten kunnen nemen. "Wat is er nou leuker dan een avondje uit met lekker en drinken én theater", is de retorische vraag van Dol."

Bitterballen van pastinaak
Op wat voor eten zijn bezoekers zich kunnen verheugen? "Ik omschrijf het als de níeuwe Nederlandse keuken. Eten in een modern jasje met een knipoog naar vroeger. Bijvoorbeeld: bietenschuim, bitterballen van pastinaak en een stukje stoofvlees of een zeebaars erbij. Niet te kostbaar en "back to basics"."

Het interieur van het restaurant is met Delftsblauwe tegeltjes en Delftsblauw tapijt afgestemd op deze "klassieke ingrediënten", zegt Dol. "Nostalgie van vroeger hè. We hebben ook schilderijen hangen van oud-Hollandse meesters als Vermeer en Van Gogh."

Ruzie met je vrouw
Of zijn gasten nu de verjaardag van oma hebben te vieren of een bedrijfsuitje hebben, Dol doet er alles aan hen een geweldige avond te bezorgen. "Van de 12/13 tafels op een avond zit er altijd wel een tafeltje tussen waarbij dat niet lukt. Die vinden het niet leuk of niet lekker. Jammer, maar het is niet anders. Van de tien mensen die vlees eten, vinden acht het lekker. De andere twee vinden het bijvoorbeeld te vlak. Tja, dat hou je toch. En heb jij ruzie met je vrouw, dan eet je vast ook niet lekker."

FC Zwolle
Een ultieme droom heeft Dol niet. Dat wil niet zeggen dat hij rustig achterover leunt en vanaf de zijlijn toekijkt. "Ik ben altijd op zoek naar iets nieuws, iets wat er nog niet is. Ik hou ervan leuke dingen te bedenken. Dat doe ik op allerlei momenten: als ik meeloop in de bediening, maar ook als ik met zakenrelaties een voetbalwedstrijd van FC Zwolle bezoek of bij een borrel van de gemeente Zwolle ben. Met de mensen die bij theater De Spiegel werken, wil ik bijvoorbeeld ook nog intensiever gaan samenwerken. Iedereen heeft zo z'n ideeën. Het is zo leuk om die allemaal in een hoge hoed te gooien en te kijken wat er uitkomt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen