Meer Nieuws3 nov '12 18:50

Oprichting nieuwe kabinet begonnen

Auteur: Fleur de Bruijn

De beëdiging van de ministers en staatssecretarissen van het tweede kabinet van premier Mark Rutte is maandag rechtstreeks te volgen.

De uitzending begint om 11.35 uur. Het is voor het eerst dat de beëdiging van bewindslieden in het openbaar geschiedt. Tot nu toe gebeurde het afleggen van de eed achter de gesloten deuren.

Na de eed nemen de leden van het nieuwe kabinet plaats op de trappen van paleis Huis ten Bosch met koningin Beatrix in hun midden.

In de hal van het ministerie van Algemene Zaken komen 's avonds de ministers en staatssecretarissen bijeen. De NOS is daar met radio- en tv-verslaggevers bij en praat met de nieuwe bewindslieden. De uitzending begint om 20.25 uur op tv en 5 minuten later op de radio.

RTL Nieuws zendt de beëdiging en de presentatie op Huis ten Bosch ook rechtstreeks uit op zowel RTL Z als op de website. Aanvang 11.00 uur.

Wens van de Kamer
Een openbare beëdiging was een wens van de Tweede Kamer. Rutte beloofde de Kamer afgelopen week zijn best te doen om tegemoet te komen aan de wens van de Kamer, ondanks de beperkingen die er volgens de Grondwet zijn.

Na overleg met koningin Beatrix is afgesproken dat de beëdiging wordt geregistreerd door een camera waarvan de beeld- en geluidsopnamen rechtstreeks aan de media ter beschikking worden gesteld. Op die manier kan volgens Rutte 'iedereen hiervan op hetzelfde moment' kennisnemen.

Oprichting
Zaterdag vond de oprichtingsvergadering van Rutte II plaats met de beoogde ministers van VVD- en PvdA-huize.

De dertien ministers zijn na het zogeheten 'constituerend beraad' in een busje naar het Catshuis gereden voor een informeel diner, waar ook de staatssecretarissen en de fractievoorzitters van VVD en PvdA aanwezig waren.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen