Meer Nieuws11 mei '12 22:55Aangepast op 11 mei '12 23:40

Don´t ask, don´t tell, just marry!

Auteur: BNR Webredactie

"Een kippenvelmoment, historisch en moedig", zo typeert voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland de verklaring van de Amerikaanse president Barack Obama dat het huwelijk wat hem betreft ook wordt opengesteld voor stellen van hetzelfde geslacht.

Volgens Bernard Hammelburg is er aan de opzienbarende uitspraak van Obama overigens wel een nauwkeurige peiling voorafgegaan. "Daaruit bleek dat het aantal kiezers dat vóór het homohuwelijk is groter is dan het aantal kiezers dat tegen is, en toen is hij pas met die verklaring gekomen. Anders had hij het niet gezegd."

Irrelevant
Maar uiteindelijk is de precieze afweging van Obama om nu met dat statement naar buiten te komen voor Bergkamp niet echt relevant. "Je weet pas achteraf wat het oplevert. Ik vind het wel moedig, want het is ook wel een statement."

Seksuologe Goedele Liekens sluit zich daarbij aan en vindt het zelfs waarschijnlijker dat Obama zich eerder heeft ingehouden uit angst om kiezers te verliezen. "Zelfs als het gescript en gepeild is, dan moet je de vraag stellen: 'meent hij dat?', en ik denk het wel. Zoals hij in elkaar zit heeft hij wel vaker dingen in die richting gezegd en gedaan. Nu is eigenlijk de tijd rijp om te zeggen: 'we gaan ervoor'."

Toeval?
Vorige week effende vicepresident Joe Biden al bedoeld of onbedoeld de weg voor Obama. "Hoe het allemaal in elkaar zit weten we natuurlijk niet, maar je kunt er wel van uit gaan dat het allemaal niet echt toevallig is. Het is onderdeel van een bepaalde gedachtegang", erkent ook Bergkamp.

Toch spreekt het verleden duidelijk in het voordeel van de huidige president. "Obama is altijd iemand geweest die zich als gouverneur positief heeft uitgesproken. Alleen toen hij president werd, werd hij wat voorzichtiger. Volgens mij heeft hij een wat incrementele aanpak, stap voor stap, door eerst voor het leger "don't ask, don't tell" in te voeren en nu weer een stap verder te gaan." 

Logisch
Volgens Bergkamp is dit een logische volgende stap, maar dat maakt de impact niet kleiner. "In die zin zijn we er heel erg blij mee. We hebben heel veel reacties gekregen van LHBT's uit het buitenland, voor wie het heel veel betekent. Het is een soort erkenning als zelfs de president van zo'n machtig land zegt: 'ik vind het oké'."

De laatste stap is dat de vijftig Amerikaanse staten zelf de federale wetgeving aanpassen, en zover is het nog lang niet. "Maar het is wel een hele belangrijke stap. Het is in ieder geval zo dat deze president het niet gaat tegenhouden, en hopelijk gaat hij het ook bevorderen", hoopt Bergkamp.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen