Meer Nieuws25 dec '12 16:14

Koudegolf in Rusland eist 123 levens

Auteur: Melvin Captein

Een extreme koudegolf in Rusland heeft de afgelopen tien dagen aan 123 mensen het leven gekost. Rond Moskou daalde het kwik tot min dertig graden Celsius.

Image

Traditioneel was het in Siberië nog een stuk kouder. In Oost-Siberië werden temperaturen van min zestig graden Celsius gemeten, aldus functionarissen. De laatste 50 jaar is het in december in het Oost-Europese land niet zo koud geweest.

Niet normaal
Meer dan 1700 mensen hebben medische zorg gezocht. Van hen verblijven er rond 880 nog in het ziekenhuis. De temperaturen in Rusland zijn ongeveer twaalf graden lager dan normaal in deze tijd van het jaar. Doorgaans zijn de maanden januari en februari de koudste maanden. Volgens de weersverwachting stijgt de temperatuur rond Moskou eind deze week drastisch tot ongeveer het vriespunt.

De sterke stijging van de temperatuur brengt weer andere gevaren mee. Het ministerie voor Burgerbescherming heeft de Russen gewaarschuwd voor ijspegels die van daken vallen, en ijzel. De medische autoriteiten verwachten dat het aantal griepgevallen sterk toeneemt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen