Meer Nieuws9 feb '12 18:19

Homs weer zwaar beschoten

Auteur: Fleur de Bruijn

De Syrische stad Homs is ook donderdag weer zwaar bestookt, tientallen mensen zijn om het leven gekomen.

Dit zeggen Syrische activisten. De tellingen lopen uiteen van 50 tot 100 doden.

Zesde dag
Het is de zesde dag op rij dat het regime van president Bashar al-Assad de pijlen richt op Homs, een stad met ruim een miljoen inwoners in het westen van Syrië. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten meldde dat in die tijd zeker 400 burgers zijn gedood.

Granaten om de oren
"De granaten vliegen ons om de oren en de troepen van het regime gebruiken zware artillerie'', liet Ali Hazuri, een arts uit de bestookte wijk Baba Amr, per telefoon weten. Een andere activist uit de wijk, Omar Shaker, zei dat veel burgers dekking hebben gezocht voor het geweld. Ze schuilen in hun huizen. "Als je naar buiten gaat, kun je kraters van 10 meter zien'', zei hij.

Nog meer slachtoffers
Niet alleen in Baba Amr kwamen mensen om. Ook in de wijk Inshaat in Homs vielen slachtoffers. Zeker elf mensen lieten het leven toen een granaat in een woning ontplofte. In Rastan, een stad in dezelfde provincie als Homs, stierven ook mensen.

Rebellen
Rebellen wisten volgens het Observatorium ook het leger een slag toe te brengen. Nabij de zuidelijke stad Daraa lieten zij twee bussen in een hinderlaag lopen. Door de actie kwam een kolonel om, evenals zeven medewerkers van de veiligheidsdiensten. Het Syrische persbureau SANA meldde over hetzelfde incident dat er arrestaties waren verricht bij een poging tot autodiefstal. De verhalen uit Syrië zijn onmogelijk te controleren: journalisten kunnen er niet vrij hun werk doen.

Arabische Liga
Ook zijn er geen waarnemers meer actief in het land. De Arabische Liga heeft de missie wegens het aanhoudende geweld opgeschort. Samen met de Verenigde Naties wordt gekeken of er een gezamenlijke missie kan worden gevormd. Daartoe is de komende dagen overleg. Diplomaten verwachten dat er nog flink wat werk moet worden verzet voor zo'n missie van start kan gaan.

Assad weg
De afgelopen tijd hebben Rusland en China alle pogingen tegengehouden om Assad weg te krijgen. Opvallend genoeg was er donderdag wel overleg tussen China en een Syrische oppositiegroepering. Volgens Peking stond het bezoek echter al lang gepland en had het niets te maken met het veto dat China afgelopen weekeinde uitsprak tegen een resolutie van de VN-Veiligheidsraad.

Gerelateerde artikelen