Meer Nieuws30 mei '12 18:39

FNV wil wel, maar niet te snel

Auteur: Melvin Captein

Het plan van PvdA-politica Jetta Klijnsma om een Nieuwe Vakbeweging te organiseren wordt gesteund door de leden van FNV Bondgenoten. Ze willen nog wel onderhandelen over de voorwaarden.

De leden zijn vooral bang dat een te snelle invoering tot versnippering leidt. De kracht van de vakbeweging zou dan verloren gaan, zei voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten.

Ruzie
De discussie over een hervorming van de vakcentrale wakkerden aan na intern geruzie over het pensioenakkoord. Klijnsma presenteerde daarop begin deze maand een plan waarin de leden meer zeggenschap zouden krijgen en de vakcentrale uniformer naar buiten zal treden.

Verdeeldheid
De twee grootste FNV-bonden, Bondgenoten en Abvakabo, legden woensdag de plannen aan hun achterban voor. Van der Kolk denkt dat een te snelle invoering niet alleen tot verdeeldheid leidt, maar ook tot problemen bij de financiering. Toch is hij niet pessimistisch. "Volgens mij kunnen we uit deze discussie komen.''

Binnen de FNV wordt komende dagen gepraat over aanpassing van de voorstellen van Klijnsma. Op 11 juni moet een definitief stuk op tafel liggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen