Meer Nieuws5 nov '12 12:43

Stemmen loopt uit op een nachtmerrie

Auteur: Mijke Hurkx

Oeps! Het leek zo ideaal. Amerikanen kregen de kans om eerder te gaan stemmen. De opkomst was vele male hoger dan verwacht en dat leidde tot enorme chaos met wachturen tot 3-6 uur. "Let us vote!"

In swingstate Florida liep het volgens The Huffington Post uit op een nachtmerrie. Ellenlange wachtrijen in de zon, de kantoren konden de mensenstroom niet aan en sloten de deuren. Er waren enorme wachturen - en in één geval zelfs tot 8,5 uur.

Let us vote!
Rachel Maddow op de Amerikaanse nieuwszender MSNBC: "Als je mensen de kans geeft om eerder te stemmen, gaan ze ook zeker eerder stemmen! Maar kennelijk waren stembureau's daar niet op voorbereid. Mensen hielden voet bij stuk in de wachtrij."

Ongunstig voor Obama
Erik van Bruggen van campagnebureau BKB twitterde maandag: 'Dit is waar Obama terecht bang voor is'. Hij legt zijn tweet uit op BNR: "Mensen die vroeg stemmen, stemmen vaak democratisch, is uitgezocht. Obama heeft tijdens zijn campagne de hele tijd erop gehamerd dat mensen vroeg moeten gaan stemmen. Vooral in Florida en Ohio, staten met een Republikeinse gouveneur, probeerden de Republikeinen die 'early-voting' plannen te doorkruisen. Met opzet, ook al zullen ze dit zelf ontkennen. In deze staten is er te weinig capaciteit, te weinig mensen in dienst, enzovoort. Je ziet dit gebeuren in de Republikeinse staten en in staten als Florida, Virginia, Ohio, staten die het verschil kunnen maken."

Van invloed?
Of het daadwerkelijk de uitslag van de verkiezingen zal beinvloeden is nog maar de vraag. "Die drie staten zijn heel close, dus kleine verschillen kunnen bepalend zijn voor de uitslag. Obama trommelt dj's op voor feesten om de wachtende mensen maar te blijven vermaken."

Mensen wachten ellenlang en soms tevergeefs. "Je hoort mensen 'we want to vote' roepen, soms gaan de stembureau's gewoon dicht en heeft niet iedereen kunnen stemmen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen