Levenslang voor Mubarak
De voormalig president van Egypte Hosni Mubarak, die vandaag tot een levenslange celstraf is veroordeeld, is bij aankomst in de Tora-gevangenis aan de zuidrand van Caïro onwel geworden.
Hij wordt behandeld in de helikopter die hem naar Tora bracht, meldde de staatstelevisie. De 84-jarige Mubarak heeft al geruime tijd gezondsheidsproblemen, onder meer met zijn hart.
Het proces tegen de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak heeft vandaag een einde gekregen. De rechter veroordeelde de oud-president tot een levenslange celstraf. De eis voor de doodstraf werd daarmee van tafel geveegd. Mubarak werd verantwoordelijk geacht voor de dood van honderden betogers begin vorig jaar.
Hij greep volgens de rechter niet in toen zijn leger het vuur op de demonstranten opende. De gehavende Mubarak hoorde de uitspraak aan vanaf een brancard. Zijn advocaat liet weten dat Mubarak tegen de uitspraak in hoger beroep gaat.
Nog eens levenslang
Mubaraks minister van Binnenlandse zaken, Habib al-Adly, kreeg wegens zijn betrokkenheid bij het bloedvergieten ook levenslang. Zes medebeklaagden uit de veiligheidshiërarchie werden vrijgesproken in de uitspraak die rechter Ahmed Refaat voorlas.
De beschuldiging van corruptie, die tegen Muburak en zijn zoons ten laste was gelegd, kon volgens de rechter niet genoeg worden aangetoond. Die aanklacht is volgens hem dan ook van de baan.
Handgemeen
De zaal leek niet geheel tevreden met de uitspraak. Het vonnis leidde onmiddellijk tot tumult in de zaal. Er ontstond een handgemeen toen mensen op de publieke tribune de rechters te mild in hun oordeel vonden.
Verbaasd
Egypte correspondente Rena Netjes liet vanuit Cairo weten dat omstanders over het algemeen teleurgesteld reageerden. "Aanvankelijk was er gejuich over de veroordeling van Mubarak. Maar toen zijn zoons en met name de veiligheidsmensen, die de missie tegen de demonstranten hebben uitgevoerd, werden vrijgesproken sloeg de stemming om."
BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg liet weten verbaasd te zijn over de uitkomst. "Vooral dat de veiligheidsmensen zijn vrijgesproken is opmerkelijk. Dat zijn de echte schurken. Het is altijd maar de vraag of de politici zelf wel zo direct aan de knoppen zit." Ook de vrijspraak van corruptie bevreemdt Hammelburg.
30 jaar
Mubarak leidde Egypte maar liefst 30 jaar lang: van 1981 tot 2011. De voormalige luchtmachtofficier moest vertrekken wegens massale stakingen en protesten tegen zijn bewind. Daarna werd hij aangeklaagd voor corruptie en betrokkenheid bij het doodschieten van circa 850 betogers.
Moeizaam
Het proces tegen de oud-president verliep moeizaam. Hij meldde zich vaak ziek. Volgens sommigen lag hij na zijn aftreden zelfs enige tijd in coma. Het slepende proces komt met de veroordeling van de 84-jarige oud-president ten einde.
De eerste
Mubarak is, circa 16 maanden na zijn val, de tweede Arabische leider uit de "Arabische Lente" die door de rechter wordt veroordeeld.