Meer Nieuws5 jun '12 20:35

Religieuze groepen tevreden met afspraken ritueel slachten

Auteur: Harmen Simon Teunis

Joodse en islamitische organisaties kunnen uit de voeten met het dinsdag gemaakte afspraken om het dierenwelzijn bij het ritueel slachten te verbeteren.

Rasit Bal, voorzitter van het contactorgaan Moslims en Overheid, is blij dat de mogelijkheid blijft bestaan voor moslims om halal te kunnen slachten.

Ronnie Eisenmann, voorzitter van de Joodse gemeenten Amsterdam, vindt dat alle commotie in de heftige discussie uiteindelijk toch iets goeds heeft gebracht en ziet nu dat oude rechten worden herbevestigd. "Dit is een evenwichtig stuk. Juist omdat er niet wordt getornd aan riten en gebruiken en de vrijheid van godsdienst en er wel oog is voor dierenwelzijn. Wij zijn afgeschilderd als dierenbeulen en barbaren en daar wordt hier nu afstand van genomen", aldus Eisenmann.

Traject afgesloten
Ook het Nederlands-Israelitisch Kerkgenootschap geeft aan dat met deze afspraken nu een traject is afgesloten "dat lang, intensief, weerbarstig en voor velen binnen de joodse gemeenschap ook bepaald emotioneel is geweest". "Wij hebben steeds gestreden tegen de beeldvorming dat de joodse gemeenschap zich niets aan dierenwelzijn gelegen zou laten. Dit convenant is een nader bewijs dat deze kritiek van de zijde van de indieners van het wetsvoorstel de waarheid geweld aandoet."

Demissionair staatssecretairs Henk Bleker van Landbouw bereikte dinsdag een compromis met joodse- en moslim-organisaties. Het lijden van een ritueel geslacht dier mag nog maximaal veertig seconden duren.

Gerelateerde artikelen