Meer Nieuws23 mrt '12 16:31

Militaire jacht op Kony geopend

Auteur: Bart Tuinman

De landen van de Afrikaanse Unie hebben 5000 militairen beschikbaar gesteld voor de jacht op Joseph Kony. Kony wordt gezocht voor moord, verkrachting en het rekruteren van kindsoldaten.

Joseph Kony. EPA
Joseph Kony. EPA

Joseph Kony is de leider van de Ugandese rebellengroep Verzetsleger van de Heer (LRA). Op een persconferentie van de VN en de AU is de jacht bekend gemaakt.

Militairen
De militairen zijn afkomstig uit landen die bijzonder onder de terreur van Kony hebben geleden: Uganda, de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), de Democratische Republiek Congo en Zuid-Sudan.

VS
President Barack Obama van de VS had vorig jaar al beloofd 100 experts te sturen om bij de klopjacht te helpen. Volgens de laatste berichten houden Kony en zijn mannen huis in de jungle van de CAR.

ICC
Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is al sinds 2005 op zoek naar Kony wegens onder meer moord, verkrachting, het gedwongen rekruteren van kindsoldaten en seksuele slavernij. Volgens de AU is Kony sinds 2008 verantwoordelijk voor nog eens 2600 burgerdoden. Een video over zijn gruweldaden is op internet al meer dan 100 miljoen keer bekeken.

Film
Kony werd wereldwijd onder de aandacht gebracht door een online film:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen